Търговският център край Сидни е отново отворен след съботната атака с хладно оръжие

Търговският център край Сидни е отново отворен след съботната атака с хладно оръжие

18 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Търговският център край Сидни е отново отворен след съботната атака с хладно оръжие

Търговският център „Уестфийлд“ край Сидни отново е отворен за клиенти днес след нападението с хладно оръжие в събота, при което бяха убити шестима души. Междувременно премиерът на Австралия Антъни Албанезе предложи предоставяне на гражданство на охранителя имигрант, който беше ранен, изправил се срещу нападателя, предаде Асошиейтед Прес.

Смъртоносното нападение в предградието на Сидни Бонди Джънкшън беше първата от две атаки, извършени в Сидни в рамките на три дни.

Мъжът, намушкал с нож 18 души в съботната атака, беше застрелян от полицията. Шестнадесетгодишно момче беше задържано от полицията, след като рани с нож двама християнски свещеници по време на служба в понеделник. Полицията твърди, че то е имало религиозни или идеологически подбуди и е извършило удара по време на излъчвана онлайн служба, за да предизвика страх.

Премиерът Албанезе приветства намесилите се при нападението в събота, включително раненият в стомаха охранител Мухамад Таха. Таха е от Пакистан и работи в Австралия с временна виза, която трябва да изтече след седмици.

Албанезе заяви, че правителството трябва да обмисли дали да не даде гражданство на Таха, същата награда, която по-рано предложи на френския гражданин Дамиен Геро за неговата героична намеса, спасила живота на хора при нападението.

Макар и търговският център „Уестфийлд“ да отвори отново врати, магазините в него ще останат затворени до утре.

Междувременно полицията разследва атаките в търговския център и църквата, а също така безредиците, които избухнаха пред храма на християнската асирийска общност в Сидни, по време на които събралите се искаха отмъщение за атаката.

#търговският #център #уестфийлд #край #сидни #отново #отворен #клиенти #днес #нападението

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете