"Странен" ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю се предлага на търг

"Странен" ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю се предлага на търг

5 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Странен" ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю се предлага на търг

Пълен "странен" ръкопис на известния роман "Чужденецът" на Албер Камю се продава на търг Париж, предаде АФП.

Ръкописът, който ще бъде предложен за продан от аукционна къща "Тажан" на 5 юни, донякъде е обвит в мистерия, тъй като се смята, че се е появил след издаването на романа. 

Изключителният лот е с оценка между 500 000 и 800 000 евро.

Албер Камю, носител на Нобелова награда за литература през 1957 г., предизвиква объркване с този ръкопис от 104 страници, написан изцяло на ръка и подвързан с черен марокен.  "Историята и точната му датировка остават загадка", казаха от аукционната къща при представянето му. 

Камю завършва ръкописа с датата "април 1940 г.", която вероятно е фалшива.

Романът "Чужденецът" наистина е написан по това време в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде публикуван от издателство "Галимар" през май 1942 г. Експертите по Албер Камю обаче смятат, че този ръкопис е по-особен, тъй като датира от 1944 г., ако се съди по думите на съпругата на писателя, Франсин Камю, и различни други данни.

През юли същата година Албер Камю вероятно е създал за библиофил с определен вкус към детайлите, ръкопис, подобен на тези, които обикновено предхождат публикуването на роман.

Писателят  преживява с оскъдни средства в окупирания Париж. Името на първия купувач не е известно.

Това изключително ценно произведение вече е било продавано на търг два пъти - през 1958 г. и 1991 г. Оттогава то принадлежи на колекционер, чието име не се разкрива.

Романът "Чужденецът", отпечатан за първи път в 4400 екземпляра, се превръща в бестселър, а впоследствие и в една от класиките на френската литература, от която са продадени милиони копия.

#пълен #странен #ръкопис #известния #роман #чужденецът #албер #камю #продава #търг

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете