Столичната галерия "Контраст" откри изложба, посветена на 160 години от рождението на Петър Дънов

Столичната галерия "Контраст" откри изложба, посветена на 160 години от рождението на Петър Дънов

11 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Столичната галерия "Контраст" откри изложба, посветена на 160 години от рождението на Петър Дънов

Изложба акварел и масло, посветена на 160 години от рождението на Петър Дънов – Учителя беше открита в столичната галерия „Контраст“ днес. Автор на експозицията е художникът Сашо Георгиев. Тя ще бъде достъпна в периода от 10 юли до 24 юли.

Вдъхновението на творбите са различни стихове и практики от учението на Петър Дънов. „В процеса на създаване на картините цялото учение на Петър Дънов беше вдъхновяващо. Животът става съвсем по-различен, дните - по-лесни за вършене на ежедневните неща, а също и да приемем нашите слабости, да се вгледаме в себе си, а не само в другите. Дава ни сила да работим върху тях. Човекът е недовършена картина, а постоянно трябва да работи върху себе си и да се развива“, каза художникът Сашо Георгиев пред репортер на БТА.

„Да съм последовател на Дънов е голямо щастие за мен. Това е едно учение, чрез което моят живот се промени. Преди това всичко вървеше в една хоризонтална посока, а сега вече усещам как учението промени нещата, както Учителят казва със заветите на цветните лъчи и светлината, паневритмията, гимнастическите упражнения към тях – всички тези практики променят човека и когато той сам има постоянство да ги прави и спазва, той напредва и има резултат“, каза Сашо Георгиев.

"Към картините има и стихове, които също са под въздействието на учението на Учителя. Стиховете са изобразени и на нашите картички репродукции, въведени като бял стих върху тях“, уточни Сашо Георгиев.

Сашо Георгиев е роден през 1961 г. в Дупница. Учи в Техникума по дървообработване и вътрешна архитектура, специалност „Резба“, в Кюстендил. През 1995 г. завършва Художествената академия, специалност „Стенопис“. През 1993 г. специализира и работи осем месеца във Флоренция, Италия. От 1995 г. преподава изобразително изкуство в 16 ОУ „Р. Жинзифов“, София.

#изложба #акварел #масло #посветена #160 #години #рождението #петър #дънов #учителя

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете