Стефан Сежурне разговаря с израелския си колега Израел Кац

Стефан Сежурне разговаря с израелския си колега Израел Кац

1 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Стефан Сежурне разговаря с израелския си колега Израел Кац

Френският министър на външните работи Стефан Сежурне  разговаря днес с израелския си колега Израел Кац в рамките на еднодневна визита в Израел, предаде Франс прес.

Преди това Сежурне беше в Ливан и в Саудитска Арабия. Визитата на френския дипломат идва в момент на катарско, египетско и американско посредничество за постигане на прекратяване на огъня в Газа, свързано с освобождаване на заложниците, държани там.

В Израел дискусиите на Сежурне с Кац касаеха обема на хуманитарна помощ, който влиза в ивицата Газа, както и  плановете за израелска военна офанзива срещу Рафах, която днес израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди като необходима. Сежурне изрази пред Кац противопоставянето на Франция на подобна офанзива.

Според дипломатически източник Сежурне е потвърдил днес подкрепата на Франция за Израел, но също е изразил и несъгласието на Франция относно проекта на мащабна офанзива срещу Рафах, в който намериха убежище от началото на войната в Газа 1,5 милиона палестинци, според данни на ООН.

Франция е обсъдила с Израел и проекта си на резолюция в ООН, който подема отново исканията на Израел за определяне на нападението от 7 октомври като терористично, в която се говори и за сексуалните посегателства, извършени в този ден, но също се споменават и параметрите на политическо решение на конфликта, заяви френски дипломатически източник.

Сежурне ще има и среща с други израелски политици и с представители на семействата на заложниците, държани в Газа.

Вчера дипломат номер едно на Франция се е срещнал в Рияд с палестинския президент Махмуд Абас.

Визитата на Сежурне съвпада с визита в Израел и обиколка в Близкия изток на американския му колега Антъни Блинкън.

#френският #министър #външните #работи #стефан #сежурне # разговаря #днес #израелския #колега

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете