Среща-разговор с писателя Генчо Витанов организира Габровската библиотека на 20 юни

Среща-разговор с писателя Генчо Витанов организира Габровската библиотека на 20 юни

19 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Среща-разговор с писателя Генчо Витанов организира Габровската библиотека на 20 юни

Среща-разговор с писателя Генчо Витанов организира Габровската библиотека на 20 юни в читалня „Д-р Петър Цончев“. Това съобщи за БТА Савина Цонева, директор на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово. 

„Творбите му са многобройни: стихосбирките “Дневна светлина”, “Целебни строфи”, “Окото на лятото”, “Мъже в неделя” и “Коледна луна”; романите: “Пилигрими на любовта”, “Пилигрими на страданието”, “Нови времена”; книга с хайку “Окото на зимата”; исторически издания в съавторство “Дряновски дейци” и “Архимандрит Максим Райкович” - с проф. Петър Чолов, “Българският свят - 7-21 век”, “Древността, античният свят и траките” и “Делото на Колю Фичето”- с Витан Витанов. С Павлин Ботев и Емил Попов – антологията “Гласът на Дряново”. “Високо напрежение” е най-новата издадена творба на Витанов (2022 г.) – това е сборник с разкази, спомени и стихотворения на писателя.“, посочи Цонева. 

Генчо Витанов е педагог и общественик с изявена роля в своя град Дряново и в Габровска област. Работи като учител по литература, заместник-директор в училище, заместник-кмет по култура в град Дряново; читалищен деец, почетен гражданин и ментор на млади художествени дарования в града. Лауреат е на регионални и национални конкурси и награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на габровските писатели. Автор на книги с поезия, проза, история и краезнание; публикува в периодичния печат, в сборници и антологии, в това число и с художествен превод от унгарски и сърбохърватски, Генчо Витанов е автор на педагогически студии и разработки. Витанов живее и твори в Дряново и немалко от неговите поетични и прозаични творби са свързани с историята и съвремието на този балкански град. Литературното му творчество е богато – проза, поезия, есеистика, допълват от библиотеката.

#срещаразговор #писателя #генчо #витанов #организира #габровската #библиотека #читалня #петър #цончев

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете