Сръбският град Враня има потенциал за работа по трансгранични проекти, каза Дарко Филипович от местния градски съвет

Сръбският град Враня има потенциал за работа по трансгранични проекти, каза Дарко Филипович от местния градски съвет

10 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сръбският град Враня има потенциал за работа по трансгранични проекти, каза Дарко Филипович от местния градски съвет

Сръбският град Враня е отворен за сътрудничество по трансгранични проекти и има потенциал за работа в различни сфери, каза днес Дарко Филипович, член на градския съвет на Враня. Той участва в трансграничната конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в Босилеград, Сърбия. 

Отворени сме за сътрудничество, можем да говорим и за инфраструктура, и за спорт, и за туризъм, и за всички сфери. Имаме доста потенциал, подчерта Филипович.

Той съобщи, че сега Кюстендил и Враня си сътрудничат по проекта за реконструкцията на кюстендилската библиотека и културния център във Враня. По думите му проектът се подготвя и е на стойност около един милион евро.

Той припомни, че първият трансграничен проект, по който е работила Враня, е бил през 2010 година в сътрудничество с Дупница.

Филипович каза, че вторият трансграничен проект е бил в сътрудничество с Монтана. Благодарение на него са реконструирани стадионите в двата града.

Така спортът бе поставен на по-високо ниво в нашия град, коментира Филипович. 

Той отбеляза, че Враня няма достатъчно опит в работата по трансграничните проекти, но има способни хора в отдела за местно и икономическо развитие, които имат желание да работят, готови са за сътрудничество, за да се подобри животът на хората. 

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: Общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

#сръбският #град #враня #отворен #сътрудничество #трансгранични #проекти #потенциал #работа #различни

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете