Според арменския премиер мирното споразумение с Азербайджан се нуждае само от "корекции" преди подписването му

Според арменския премиер мирното споразумение с Азербайджан се нуждае само от "корекции" преди подписването му

12 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Според арменския премиер мирното споразумение с Азербайджан се нуждае само от "корекции" преди подписването му

Арменският премиер Никол Пашинян заяви днес, че мирният договор с Азербайджан е близо до завършване, но страната му няма да приеме исканията на Баку да промени конституцията си, предаде Ройтерс.

Арменският информационен сайт CivilNet цитира Пашинян да казва, че текстът на предложения договор е "доста зрял" и че той може да бъде подписан след "корекции".

Както Армения, така и Азербайджан многократно са заявявали своето намерение да подпишат мирно споразумение, което да сложи край на един от най-дългогодишните конфликти между страни от бившия Съветски съюз, който избухна между двете държави заради Нагорни Карабах в края на 80-те години на миналия век.

През септември 2023 г. Азербайджан си върна контрола над Карабах, с което сложи край на фактическата независимост на региона от Баку и това накара почти цялото му етническо арменско население да избяга в Армения.

Оттогава двете страни водят преговори за мирен договор и демаркация на общата им граница от 1000 км, която е затворена и силно милитаризирана.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев многократно е настоявал за промени в конституцията на Армения, за да се премахне косвеното споменаване на независимостта на Карабах, преди да сключи мирно споразумение.

CivilNet цитира казаното от Пашинян, че настояването за промени в конституцията представлява опит за "торпилиране“ на мирния процес, въпреки че каза, че перспективите за сделката остават добри.

Руските мироопазващи войски, които бяха дислоцирани в Нагорни Карабах след 44-дневната война между Азербайджан и Армения през 2020 г., завършиха пълното си изтегляне днес, съобщи министерството на отбраната на Азербайджан, предаде Франс прес. 

Изтеглянето, което започна в средата на април, беше договорено между руския президент Владимир Путин и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

#арменският #премиер #никол #пашинян #заяви #днес #мирният #договор #азербайджан #близо

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете