Спектаклите „Дабъ дешил ине“ и „Диканка“ са в програмата за деня на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев"

Спектаклите „Дабъ дешил ине“ и „Диканка“ са в програмата за деня на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев"

27 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Спектаклите „Дабъ дешил ине“ и „Диканка“ са в програмата за деня на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев"

Спектаклите „Дабъ дешил ине“ и „Диканка“ са включени в програмата за деня на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“. „Дабъ дешил ине“ е продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Може да се види от публиката в голямата зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. В камерната зала на Шуменския театър по-късно вечерта ще се играе „Диканка“. Публиката може да проследи и прожекция на филма „Двойникът“ на открито в клуб в центъра на Шумен. Лентата е на режисьора Николай Волев, с участието на Тодор Колев.

Режисьор на „Дабъ дешил ине“ е Теди Москов. Спектакълът е продукция на шуменския театър. Сценограф е Димитър Воденичаров. Костюмите са дело на Адрияна Найденова, а музиката на Антони Дончев. Участват актьорите Мая Новоселска, Евгени Будинов, Янислава Линкова, Валентин Ченков, Светлин Иванов, Борислав Вълов, Калин Пачеръзки, Антония Велева, Веселин Бърборков, Росен Караджов.

 В „Диканка“ са вплетени студентски лични истории и разкази от сборника „Вечери в селцето край Диканка“ от Гогол. В спектакъла участват студенти от трети курс в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“, с художествен ръководител проф. д-р Ивайло Христов. На сцената са Александра Свиленова, Александър Кендеров, Алена Вергова, Георги Асенов, Георги Манчев, Диана Минчева, Иван Цонев, Илиян Николов, Калин Маринов, Люба Димитрова, Мартин Костадинов, Мартина Георгиева, Милвана Христова, Михаил Недялков, Моника Динова, Натали Никова, Тодор Коцев. Режисьори на „Диканка“ са Ева Данаилова и Мартин Киселов. Хореограф е Васил Зелямов. Музиката е на Христо Намлиев.

За БТА Алена Вергова каза, че „Диканка“ е първото дипломно представление на класа при проф. Ивайло Христов. Тя коментира, че спектакълът е истинска, лека и неподправена комедия, която за първи път участва във фестивал и за първи път излиза извън НАТФИЗ. Вергова добави, че младите актьори гледат на Тодор Колев като на светиня. „Вероятно затова сме развълнувани, че идваме на този фестивал, който носи неговото име“, каза тя.

Припомняме, че вчера в програмата на фестивала се играха спектаклите „Банкови кризи и наказания“ и „Мартин, Данчо и майка им“. В първия ден на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“ беше представен спектакълът „Да, господин премиер“. 

Председател на журито на фестивала е дъщерята на Тодор Колев - актрисата Албена Колева, членове са директорът на ДКТ „Васил Друмев“ - Илия Виделинов и драматургът Десислава Василева. 

Както БТА информира, първото издание на фестивала беше открито с кратка церемония пред паметника на Тодор Колев в Градската градина на Шумен. Форумът продължава до 30 юни в Шумен. Общо 9 спектакъла са включени в програмата на фестивала. Пет филма с участието на Тодор Колев са част от съпътстващата програма на фестивала.

 

#спектаклите #дабъ #дешил #ине #диканка #включени #програмата #деня #комедийния #театрален

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете