Словенският президент подчерта важността на хуманитарната помощ в края на посещението си в Украйна

Словенският президент подчерта важността на хуманитарната помощ в края на посещението си в Украйна

30 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Словенският президент подчерта важността на хуманитарната помощ в края на посещението си в Украйна

В края на посещението си в Украйна президентът на Словения Наташа Пирц Мусар посети град Лвов, където се поклони пред загиналите словенски войници от Първата световна война и падналите в защита на Украйна, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло. Тя подчерта важността на хуманитарната помощ за Украйна.

Наташа Пирц Мусар положи венец на гробището Личаков в Лвов на паметника на загиналите словенски войници от Първата световна война и падналите в защита на Украйна. Тя се срещна и с губернатора на Лвовска област Максим Козицки.

Тя подчерта, че Словения подкрепя Украйна в нейната борба за свобода, независимост и териториална цялост от първия ден на руската агресия. "Моето послание е: можете да разчитате на нас. Вие разчитате на нас от първия ден на руската агресия", каза тя.

Пирц Мусар подчерта и усилията на Словения да помогне на ранени ветерани от войната, които са включени в рехабилитационни програми и получават психо-социална подкрепа. Словения също допринесе със средства за детски центрове в Харков и Зарично.

"Словения е наясно със сложността на войната и нейните последици за хората. Ето защо реши да помогне на ранените ветерани от войната, да ги включи в рехабилитационни програми и да им предложи психо-социална подкрепа", каза словенският президент.

Така Пирц Мусар завърши работното си посещение в Украйна, след като в петък се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев, с когото разговаряха за пътя към мира в Украйна. Двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество в областта на подкрепата на украински граждани, временно разселени в Словения.

#края #посещението #украйна #президентът #словения #наташа #пирц #мусар #посети #град

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете