Симфониета Видин кани на концерти с музиката на Моцарт и Салиери

Симфониета Видин кани на концерти с музиката на Моцарт и Салиери

10 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Симфониета Видин кани на концерти с музиката на Моцарт и Салиери

Симфониета Видин ще изнесе три поредни концерта в три града на Северозападна България. Публиката в Монтана, Белоградчик и Видин ще чуе избрани произведения от Моцарт и Салиери, каза за БТА директорът на културния институт Мирослав Кръстев.

В програмата са включени увертюра към операта La Fiera di Venezia, Венецианска симфония и Симфония в ре мажор Il giorno onomastico от Салиери. Във втората част на концертите ще звучи музика на Моцарт – Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония №41 в до мажор „Юпитер“, обясни Кръстев.

И Моцарт, и Салиери са били музиканти във Виена в края на XVIII век. Имало е много спекулации за тяхното съперничество, отбеляза Кръстев. Предлагаме един концерт, в който слушателите могат да сравнят музиката на двамата композитори, и нека публиката бъде съдия, допълни директорът на Симфониета Видин.

На диригентския пулт застава маестро Енрико Сартори от Италия. Той е завършил специалност флейта в консерваторията в Торино, Yale School of Music и SUNY Stony Brook, след което се обучава в Академията на Teatro alla Scala при Рикардо Мути. Бил е главен флейтист  на Италианския филхармоничен оркестър, Шотландския симфоничен оркестър на BBC, Лионската опера и Филхармоничния оркестър на Торино. Продължава образованието си в Международната академия „Клаудио Абадо“ в Милано, специалност дирижиране. 

От 2017 г. Енрико Сартори е преподавател в Консерваторията по музика към Североизточния университет (Китай), основател и главен диригент е на Бароковия младежки оркестър в Чанчун.

Дирижирал е множество оркестри по света. В Италия маестро Сартори е бил главен диригент на Младежкия оркестър и хор на Артуро Бенедети Микеланджели.

Оркестърът гостува в Монтана на 10 юли, на 11 юли е в Белоградчик. Концертът във Видин ще бъде на 12 юли в зала „Филхармония“, уточни Мирослав Кръстев и покани публиката на среща с музиката на Моцарт и Салиери. 

#симфониета #видин #изнесе #поредни #концерта #града #северозападна #българия #публиката #монтана

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете