Швейцария съобщи за кибератаки преди началото на срещата на върха за Украйна

Швейцария съобщи за кибератаки преди началото на срещата на върха за Украйна

14 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Швейцария съобщи за кибератаки преди началото на срещата на върха за Украйна

Швейцарският национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи за атаки срещу държавни уебсайтове дни преди срещата на върха за мир в Украйна, която ще се проведе в страната през уикенда, предаде ДПА.

Кибератаките за отказ на услуга са засегнали уебсайтовете на правителството и организациите, свързани със срещата на върха, като са ги затрупали със заявки.

"Атаките бяха очаквани и се предполага, че са във връзка със срещата на върха. Те доведоха до незначителни прекъсвания, които бяха в рамките на определения толеранс. Работата на засегнатите звена не беше засегната значително", се казва в изявление на Центъра.

Очаква се в срещата на върха, която се провежда в курорта Бюргенщок на езерото Люцерн, да участват около 40 държавни глави и правителствени ръководители, както и делегации от 90 държави и организации.

Русия не е поканена и отхвърля събитието като западна пропаганда. Китай отхвърли поканата.

Целта на срещата на върха е да се подготви почвата за последваща среща на върха за мир с руско участие. На нея ще бъдат обсъдени също така продоволствената и ядрената сигурност.

В Бюргенщок няма да присъстват и представители на Бразилия и Саудитска Арабия, отбелязва ТАСС, като припомня, че според руското външно министерство тази среща "няма да доведе до нищо".

#швейцарският #национален #център #киберсигурност #ncsc #съобщи #атаки #срещу #държавни #уебсайтове

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете