Съветът на ЕС одобри промени в правилата за Шенген, включително мерки против злоупотребата с мигранти

Съветът на ЕС одобри промени в правилата за Шенген, включително мерки против злоупотребата с мигранти

24 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Съветът на ЕС одобри промени в правилата за Шенген, включително мерки против злоупотребата с мигранти

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени в правилата за Шенгенското пространство. Промените засягат случаите на извънредна обстановка и мерките срещу злоупотребите с мигранти.

Въвежда се възможност за приемане на общоевропейски мерки за ограничаване на достъпа чужденци до ЕС в случай на мащабна извънредна заплаха за общественото здраве. Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на мигранти от една държава от ЕС в друга.

Според промените Съветът на ЕС ще може да одобрява общи временни ограничения за пътуване през външните граници на ЕС, да налага изисквания за медицински изследвания, както и за карантина. В съобщение на Съвета на ЕС се отбелязва, че при пандемията от КОВИД решенията на институцията бяха само под формата на препоръки.

Държавите от ЕС получават възможност да ограничат броя на граничните контролно-пропускателните пунктове или да намалят работното им време като мярка срещу използването на мигрантите за оказване на натиск срещу европейските държави.

Промените засягат също правилата за възобновяване на проверките по вътрешните граници в Шенген при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност. Държавите от ЕС ще трябва да преценят дали в тези случаи да възобновяват проверките, или да приложат други средства. При решение за възобновяване на проверките, продължителността на такава временна мярка няма да може да надвишава две години. Предвижда се възможност за удължаването на този срок до два пъти по шест месеца.

Занапред държавите от ЕС, задържали чужденец без право на престой, ще могат да го връщат направо на страната от ЕС, откъдето е пристигнал. Задържането трябва да се извърши на основата на двустранна спогодба за сътрудничество, се пояснява в съобщението.

#съветът #съобщи #приел #днес #промени #правилата #шенгенското #пространство #промените #засягат

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете