Сътрудничеството България - Сърбия като основа за реализацията на успешни проекти беше обсъдено на конференция във Видин

Сътрудничеството България - Сърбия като основа за реализацията на успешни проекти беше обсъдено на конференция във Видин

14 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сътрудничеството България - Сърбия като основа за реализацията на успешни проекти беше обсъдено на конференция във Видин

Трансгранична конференция по проект на БТА "Европа на Балканите: Общо Бъдеще” се състоя в Белград и Видин. Участниците в събитието във Видин обсъдиха сътрудничеството България - Сърбия като основа за реализацията на успешни проекти.

Първото и изключително важно нещо за град като Видин е икономическото влияние, което се измерва с европейските фондове за развитието на общинската, градската, образователната, туристическата и екологичната инфраструктура, както и с изграденото партньорство, което прави града ни още по-свързан, по-красив и привлекателен за гражданите и гостите на града. Това каза заместник-кметът на Видин Десислава Тодорова.

Тя посочи, че за програмния период 2014-2020 г. община Видин е реализирала проекти по оперативни програми за над 44 млн. евро.

Красина Радомирска, специалист "Програми и проекти" към Община Чупрене, представи проект за съживяване на културните институции чрез ремонт и обзавеждане, реализиран в общините Чупрене и Пирот. Целите му са били насърчаване на културния обмен и сътрудничество между община Чупрене и центъра в Пирот чрез срещи, семинари и участие в културни събития.

Нови туристически продукти и обновяване на пещерата "Магура" са част от резултатите, получени от изпълнението на съвместен проект между двете погранични общини Белоградчик и Болевац, съобщи по време на конференцията консултантът по туризъм в Община Белоградчик Тихомир Алексиев. По думите му основната цел на проекта е била да се повиши туристическата привлекателност и да се разнообрази туристическият продукт, предлаган в района на Белоградчик – Болевац.

Развитието на кулинарен туризъм допринася за по-висок туристически интерес към трансграничния регион и го прави привлекателна и желана дестинация, заяви Ралица Славчева от Сдружение "Видински фонд "Читалища". Тя представи проекта на Видинския фонд, изпълняван съвместно с Народното читалище (НЧ) "Съзнание-1928", село Кошава и Центъра за нематериално културно наследство "Корени", град Зайчар, Сърбия, наречен "Вкусът на традицията – нематериалното културно наследство на Видин и Бор за устойчив туризъм".

Основна задача на Областен информационен център - Видин е да направим по-прозрачен процеса по привличане на инвестиции към региона на Северозапада, така че да се повишат осведомеността и информацията за възможностите, които предоставят трансграничните програми на Европейския съюз, заяви Мариела Савкова, началник на Областен информационен център – Видин.

Програмата "Интеррег" има за цел да повиши ефективността на политиките за регионално развитие, заяви Сабрина Калъчова, представител на програмата "Европа Директно - Видин". Тя представи ключовата роля на българо-сръбското сътрудничество в развитието на региона на Видин.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване с акцент върху Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез кохезионната политика, насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Началото на поредицата от конференции по проекта бе дадено на 20 декември миналата година в София. До момента са осъществени пет трансгранични конференции – в Букурещ/Русе, в Одрин/Хасково, в Скопие/Кюстендил и в Босилеград, както и в Солун/Благоевград.

#трансгранична #конференция #проект #бта #европа #балканите #общо #бъдеще #състоя #белград

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете