САЩ осъждат загубата на човешки живот в Газа, но няма да променят политиката си след смъртта на цивилни при израелски удар

САЩ осъждат загубата на човешки живот в Газа, но няма да променят политиката си след смъртта на цивилни при израелски удар

29 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


САЩ осъждат загубата на човешки живот в Газа, но няма да променят политиката си след смъртта на цивилни при израелски удар

Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си в резултат на израелските действия, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че Израел не е нарушил "червената линия“ на Байдън за спиране на бъдещи трансфери на офанзивни оръжия, тъй като не е започнал, а и САЩ не смятат, че ще започне пълномащабна сухопътна инвазия в Рафах.

"Всичко, което можем да видим, ни казва, че те не преминават към мащабна сухопътна операция в населените места в центъра на Рафах“, каза Кърби.

Кърби нарече загубата на човешки живот "сърцераздирателна“ и "ужасяваща“ и заяви, че САЩ следят резултатите от израелското разследване на удара, което предполага, че смъртта на цивилните е резултат от вторична експлозия след успешен удар по двама дейци на "Хамас".

"Разбираме, че този удар наистина е убил двама висши ръководители на "Хамас", които са пряко отговорни за нападенията“, каза Кърби. "Също така многократно сме казвали, че Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да направи повече за защита на невинния живот.“

Запитан дали ударът ще доведе до някакви промени в политиката на САЩ, Кърби каза: "Не мога да говоря за промени в политиката.“

В реч на тържествено събитие във Вашингтон американската вицепрезидентка Камала Харис заяви: "Думата "трагично“ дори не е достатъчна, за да опише“ израелския въздушен удар в неделя, който предизвика пожар в палатков лагер в град Рафах в ивицата Газа, при който загинаха 45 палестинци, предаде Ройтерс.

Думите й, в отговор на репортерски въпрос,  бяха последвани от това, което здравните власти в Газа описаха като израелски танков обстрел на палатков лагер в евакуационна зона западно от Рафах, при който във вторник загинаха най-малко 21 души.

Във връзка с войната на Израел срещу "Хамас" Белият дом заяви, че е против налагането на санкции срещу Международния наказателен съд във връзка с искането на прокурор за издаване на заповеди за арест на израелски лидери във връзка с войната в Газа.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви пред американските сенатори миналата седмица, че е готов да работи с Конгреса по въпроса за санкции срещу съда.

#белият #дом #осъди #смъртта #десетки #цивилни #граждани #резултат #израелски #въздушен

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете