С музикална програма, водосвет за здраве и освещаване на курбан отбелязват селищния празник жители на кв. „Въбел“ в Търговище

С музикална програма, водосвет за здраве и освещаване на курбан отбелязват селищния празник жители на кв. „Въбел“ в Търговище

25 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


С музикална програма, водосвет за здраве и освещаване на курбан отбелязват селищния празник жители на кв. „Въбел“ в Търговище

С музикална програма, водосвет за здраве и освещаване на курбан отбелязват селищния празник жители на кв. „Въбел“ в Търговище. Традиция е на 24 юни, когато българската православна църква почита празника Свети Дух, в населеното място да се отбелязва храмовият празник на черквата „Света Троица“ и сбор за местните хора. 

Празничната програма днес започна рано сутринта със Света литургия в храма „Света Троица“, отслужена от иконом Димитър Байков в съслужение със свещеници от Търговищко. 

На площада в центъра, пред сградата на местното читалището „Развитие – 1904“, се събраха жители за музикална програма. От незапомнени времена в деня на Свети Дух се е чествал празникът на селището, разказа пред екип на БТА председателят на читалището Светла Манолова. И допълни, че винаги се е празнувало с изпълнения на духова музика, а фолклорното веселие е било от хората. Затова и днес в концерта участваха Духовият оркестър „Васил Абрашев“ и Професионалният фолклорен ансамбъл „Мизия“ при Община Търговище. 

Прави се курбан за здраве и благополучие. И тази година с пари от дарения от всеки дом са закупени три агнета. А хората продължават да вярват, че населеното място се опазва от градушки, тъкмо защото се спазва отколешната традиция. Местни свещеници осветиха курбана, а приготвеното от него бе раздадено на присъстващите. 

Празникът във „Въбел“ ще продължи и привечер. Тогава в концерт пред читалището ще се изявят самодейните състави към културната институция. За жителите и гостите на квартала ще пеят женските певчески групи „Въбелчанки“ и „Геренчанки“, както и детска певческа група „Севдана“. Свои танцови изпълнения ще представят танцов състав „Геренска вечеринка“, а специални гости в празника ще бъдат изпълнителите от фолклорен клуб „Омая“ – Търговище. 

За доброто настроение на местните хора музикалната програма ще продължи с диско-водещ.

Честването на празника се организира съвместно от Църковното настоятелство при храм „Света Троица“, НЧ „Развитие – 1904“ и кметството във „Въбел“. 

 

#музикална #програма #водосвет #здраве #освещаване #курбан #отбелязват #селищния #празник #жители

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете