С гайдарско дефиле започна Петият национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“

С гайдарско дефиле започна Петият национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“

29 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


С гайдарско дефиле започна Петият национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“

С гайдарско дефиле до местността Потока започна днес Петият национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“ в родопското село Стойките. Преди шествието да премине по главната улица, бяха поднесени венци и цвета пред паметника на гайдаря, отдал живота си на родопската музика. Акцент в проявата е 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов.

„Апостол Кисьов не създаваше  просто колектив или състав, а общност. Той съхрани и създаде музика, която идва от стародавни времена, развива се в настоящето и търси нови поколения“, каза при откриването водещата Веселина Бабаджанкова, която е председател на клуб „Зевзек“ - Смолян.

В националния събор участват изпълнители на двата вида български гайди – каба и джура. На сцената звучат както индивидуални, така и камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Изпълнява се автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

От името на кмета на община Смолян Николай Мелемов заместник кметът Марияна Цекова посочи, че отправя дълбока признателност, както към наследниците на Апостол Кисьов, така и към читалището в Стойките и кметството, които с почит и уважение пазят паметта на своя предшественик.

Заместник областният управител Боян Симеонов, поздрави присъстващите и посочи, че няма по-хубав начин да почетем неговия принос за съхранението и популяризирането на родопския фолклор от това да продължим неговото дело.

„Поздрави всички, които допринасят за развитието на гайдарското изкуство в България, всички които работят неуморно в школи, читалища, в националното училище по изкуствата, за да е жива и до днес тази традиция, да звучи музиката, да свирят от мало до голямо“, каза Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на културата. Гост на събитието бе и изпълнителният директор на „Пампорово“ АД, който добави, че повечето от нас днес сме бледа сянка на това, което тези велики мъже са правили навремето.   

Организатор на събора е Народно читалище „Пробуда-1903“ – с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Организационният комитет е под почетното председателство на Цветелина Бориславова, собственик на дружество “Пампорово“ АД. Събитието е подкрепено от ГПК „Борика“ – с. Стойките, и е под патронажа на Министерството на културата и Община Смолян.

Съборът носи името на Апостол Кисьов, който е роден в Стойките. Упоритата му работа за съхраняване и популяризиране на родопския фолклор е апостолска, посочи Мария Кисьова – снаха на фолклориста и председател на организационния комитет. На него се дължи възраждането на гайдарската традиция в Родопите. Създава десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организира оркестър „Сто каба гайди“ с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“. През 1972  г., пак на същото място, дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и многохиляден народен хор. Съумява първи да превърне родопската каба гайда от солов инструмент в ансамблов.

В село Стойките се намира и единственият в България Музей на гайдата.

Петият национален гайдарски събор продължава днес с изяви на участниците и школа за гайдаджии-мераклии. Привечер ще се състои концерт „20 години „101 каба гайди“ с ръководители Костадин Илчев и Никола Марковски. След това Апостол Кисьов ще бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Смолян“. Ще бъде представена и премиерата на документалния филм „100 години от рождението на Апостол Кисьов – Апостолът на Родопа планина“. В неделния ден надсвирването продължава.

#гайдарско #дефиле #местността #потока #започна #днес #петият #национален #събор #гайдата

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете