С бляскава церемония беше открит Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора

С бляскава церемония беше открит Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора

2 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


С бляскава церемония беше открит Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора

Единадесетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ беше открито тази вечер под бурните аплодисменти на пълната зала в сградата на Държавна опера Стара Загора.

Шествието с официалните гости на събитието поведе неговият директор Магдалена Ралчева заедно с тазгодишния носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното Ели Скорчева, заместник-кметовете на община Стара Загора Милена Желева и Надежда Чакърова, председателят на конкурсното жури Геновева Димитрова, заедно с членовете на журито латвийският режисьор, сценарист и редактор Линда Олте, полският режисьор Мариуш Гжегожек, анлийската актриса Пандора Джоунс и филмовият и визуален творец Санжин Малесевич.

Старт на празничното настроение дадоха военният духов оркестър и пъстър мажоретен състав с възпитанички на Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) към Община Стара Загора, а тържествен водосвет отслужиха свещенослужители от Старозагорската епархия.

След кратък коктейл във фоайето на операта, стартът на официалната церемония беше даден с  музикална програма, в която участваха талантливи изпълнители от ЦПЛР.

„Радвам се, че в тази ароматна юнска вечер имаме възможността да открием едно дългоочаквано културно събитие от всички вас- Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, приветства присъстващите директорът на кинофестивала Магдалена Ралчева. И посочи, че и тази година жителите и гостите на Стара Загора „ще имате възможността да видите една представителна селекция от най-новите европейски филми. Вярвам, че сред тях и имената на най-големите кино творци ще видите и своите нови фаворити“. От думите на Ралчева стана ясно, че „безспорно фестивалът се утвърди с възможността си да предлага гледането на филми безплатно“. Тя се обърна към публиката като заяви, че нейната подкрепа е „безценна и мотивираща за всички нас, които правим този фестивал. Именно поради това тази година учредяваме една нова награда „Наградата на публиката“, допълни Ралчева. 

По време на откриването заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева също приветства присъстващите. „Единадесет години кинофестивала „Златната липа“ се превърна в наша запазена марки. Той е много важна част от нашия културен календар“, каза тя. И допълни, че форумът е чакан от старозагорци. „Това е истинска оценка за нас. В публиката виждам лица, които от единадесет години неизменно са в тази зала, виждам и хора, които идват за първи път и сега ще открият магията на качественото и красиво европейско кино“, посочи Желева. Тя потвърди, че местната администрация ще продължи да подкрепя фестивала „вярваме, че имаме още много път, който трябва да извървим“, каза в заключение заместник-кметът.

„Щастлива съм да съм в Стара Загора. Много благодаря за поканата на Маги Ралчева да оглавя тазгодишното международно жури. От вчера живея с аромат на липи в Стара Загора, което се оказа невероятен късмет. Много ми се ще през тези пет дни на фестивала да усещаме аромата на качествено европейско кино“, приветства присъстващите в залата на Държавна опера Стара Загора председателят на журито Геновева Димитрова. 

Фестивалът беше официално открит с филма „Все още има утре“  на Паола Кортелези. А през утрешния ден започват прожекциите на 9-те филма от конкурсната програма. Тази година за първи път зрителите имат възможност да гласуват за филма, който най-много им е харесал, и той да получи Наградата на публиката.

 

#единадесетото #издание #международния #филмов #фестивал #ново #европейско #кино #златната #липа

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете