С балетния спектакъл "Кармен" тази вечер официално ще бъде открит деветият Летен оперен сезон "Сцена на вековете" във Велико Търново

С балетния спектакъл "Кармен" тази вечер официално ще бъде открит деветият Летен оперен сезон "Сцена на вековете" във Велико Търново

6 юли 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


С балетния спектакъл "Кармен" тази вечер официално ще бъде открит деветият Летен оперен сезон "Сцена на вековете" във Велико Търново

С балетния спектакъл "Кармен" на Държавна опера – Русе тази вечер официално ще бъде открит деветият Летен оперен сезон "Сцена на вековете" на крепостта "Царевец" във Велико Търново. В представлението участват балет, солисти, хор и оркестър на Русенската опера, а диригент ще бъде маестра Вилиана Вълчева. Либрето, хореографията и постановката са на Наталия Осипова. В образа на Тореадора ще се превъплъти Александър Крунев, Петър Костов ще бъде Дон Хосе, а Петя Цонева - Кармен.

Музикалният форум  се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“. Той е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025, а Българска телеграфна агенция е негов медиен партньор.

В тазгодишното издание на фестивала ще има опера, балет, мюзикъл и  концерт-спектакли, които ще бъдат представени в три програми на три сцени в рамките на три месеца. Заглавия от своите репертоари ще представят оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ - Велико Търново, Националният музикален театър "Стефан Македонски“ - София,  Симфониета Враца и Плевенската филхармония.

Деветото издание на Летния оперен сезон започна на  4 юли с  гастрола на Шанхайска оперна кунчю трупа, а концерт на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов даде старт на съпътстващата програма.

На откритата сцена на крепостта "Царевец" ще са и следващите три заглавия от основната програма – концертът "Почит към Ennio Morricone” на Симфониета Враца на 13 юли, оперетата "Страната на усмивките“ от Лехар в изпълнение на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“ (МДТ) на 19 юли и най-новото заглавие от репертоара на Държавна опера Стара Загора – "Ловци на бисери“ от Бизе на 27 юли. Турската трупа "Огънят на Анадола“ зрителите ще могат да видят на 3 август в Летния театър на Велико Търново. Следващото заглавие ще е операта "Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на Театрално-продуцентски център - Варна, което ще бъде представено на 2 септември в МДТ "Константин Кисимов". Финал на основната фестивална програма ще постави Националният музикален театър "Стефан Македонски“ на 4 септември в Летния театър. Трупата ще се изяви на сцената с най-новия си мюзикъл "Здравей, как си, приятелю“ по музика на Стефан Диомов.

Заглавия  на "Бон-бон мюзик“ от София, "Вирджиния балет" и балетна школа "Класика“ от Велико Търново са в програмата за детска и младежка аудитория "Сцена на вековете - поглед към бъдещето“. Гостите от столицата вече представиха своя мюзикъл "Котешката банда" по повод празника на децата 1 юни. Великотърновските състави ще излязат пред публика съответно с гала концерта "Звездите на Търновград" в Летния театър на 28 юни и с балетния спектакъл "Песента на Солвейг" на Царевец на 15 юли.

Съпътстващите събития от Сезон 2024 ще са в Летния театър на Велико Търново. Освен "Музикална магия“ на маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония те включват още “The вest оf Васил Петров ”, "Вкусът на времето" - 80 години Кирил Маричков" на група "Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив и Live on Broadway на Рафи Бохосян и Русенската опера.

#балетния #спектакъл #кармен #държавна #опера #русе #тази #вечер #официално #открит

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете