Русия няма да окупира Харков, ако Украйна получи още две системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза Зеленски при посещение в Харков

Русия няма да окупира Харков, ако Украйна получи още две системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза Зеленски при посещение в Харков

16 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия няма да окупира Харков, ако Украйна получи още две системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза Зеленски при посещение в Харков

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия "Ей Би Си Нюз" (ABC News), чийто екип го придружаваше по време на посещение в една от болниците в град Харков, че са необходими няколко допълнителни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot), за да може Харков да бъде защитен от руски атаки, предаде Укринформ.

"Ситуацията е много сериозна. Не можем да си позволим да загубим Харков. Всичко, от което се нуждаем, са две системи "Пейтриът". Русия няма да може да окупира Харков, ако разполагаме с тях", подчерта украинският президент.

Според Зеленски през последните няколко дни стотици хора са били убити и ранени на фона на новата руска офанзива северно от Харков. Голям брой от загиналите в боевете са били местни жители на региона, затова за него е било важно да дойде в Харков и да подкрепи украинските войски. 

"Виновен е светът. Те дадоха възможност на (руския президент Владимир) Путин да окупира (украинската територия). Но сега светът може да помогне", заяви Зеленски, отговаряйки на въпрос дали Съединените щати са  виновни за случващото се в Харков.

Журналистът от "Ей Би Си Нюз" отбеляза по време на разговора си с украинският президент, че голяма част от американците са обезпокоени от това колко пари се изразходват за подпомагане на Украйна и че в годината на президентския вот това ще бъде един от основните въпроси, върху които ще се съсредоточат американските гласоподаватели. 

"Тези пари не се дават на Украйна", отговори Зеленски. "Това са пари, които се харчат в американски заводи, създават се американски работни места... И ние не просто се борим за нашата свобода. Ако не беше Украйна, това щеше да е друга държава", добави той.

По време на работната си обиколка в Харковска област Зеленски се срещна и с войниците от 92-ра отделна щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна и ги награди с държавни отличия, съобщиха от президентската пресслужба.

"Бих искал да ви помоля да предадете моята благодарност на вашите другари от 92-ра бригада. Вие не позволихте на врага да премине, вие сте силни воини. Благодарен съм и на другите войници от Харков, които се сражават в състава на други бригади за защитата на Украйна. Днес ние сме тук, на тази толкова важа ос. Благодаря ви, дръжте се! Пожелавам ви сила, победа и здраве на вас и вашите семейства и приятели", каза Зеленски.

 

 

 

 

По време на работната си обиколка в Харков президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с бойците от 92-ра отделна щурмова бригада и ги награди с държавни отличия.

Това съобщава пресслужбата на президента, предава Укринформ.

 

 

 

 

#президентът #украйна #володимир #зеленски #заяви #интервю #телевизия #нюз #abc #news

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете