Румъния открива рекорден брой секции в чужбина за европейските избори на 9 юни

Румъния открива рекорден брой секции в чужбина за европейските избори на 9 юни

29 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румъния открива рекорден брой секции в чужбина за европейските избори на 9 юни

Румънският министър на външните работи Луминица Одобеску съобщи, че за европейските избори на 9 юни МВнР ще организира над 900 избирателни секции, което е най-големият брой избирателни секции, организирани някога в чужбина, и почти двойно повече спрямо изборите през 2019 г., предаде Аджерпрес.

Одобеску участва в пресконференция днес заедно с председателя на Постоянната избирателна служба Тони Гребла по темата за организирането на изборите за Европейки парламент в чужбина.

"Ще организираме с помощта на дипломатическите мисии и консулските служби на Румъния в чужбина над 900 избирателни секции, по-тозно 916, почти двойно спрямо предишните 471, организирани за европейките избори през 2019 г. Същевременно това е най-големият брой избирателни секции, организирани някога в чужбина, над предишния максимум от 835 секции, организирани на президентските избори през 2019 г.", посочи още Одобеску.

Тя подчерта, че предложенията и оценките на дипломатическите мисии и консулските служби на Румъния за организирането на избирателните секции в чужбина се базират както на динамиката на предишните избори, така и консултации с представители на румънските общности в чужбина, както и с представители на политическите партии в диаспората.

#румънският #министър #външните #работи #луминица #одобеску #съобщи #европейските #избори #мвнр

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете