Румъния обяви за персона нон грата дипломат от посолството на Русия в Букурещ

Румъния обяви за персона нон грата дипломат от посолството на Русия в Букурещ

24 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румъния обяви за персона нон грата дипломат от посолството на Русия в Букурещ

Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен днес за персона нон грата на територията на Румъния, съобщи Министерството на външните работи, цитирано от агенция Аджерпрес.

Румънското МВнР посочва, че решението е взето, тъй като дипломатът е осъществявал дейности, които противоречат на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения.

По разпореждане на министъра на външните работи на Румъния Луминица Одобеску днес в министерството е бил повикан и.д. ръководителят на руското посолство в Букурещ, на когото е било съобщено решението на румънските власти.

Същевременно по-рано днес Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма съобщи, че е задържала румънски гражданин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия. 

Това се случва за първи път в Румъния, отбелязва Ройтерс.

Румънският гражданин е задържан вчера по подозрение, че от 2022 г. е наблюдавал и фотографирал движението на военни конвои на Румъния и на НАТО в района на Тулча и е изпращал информацията на руското посолство в Букурещ.

Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен предварителен арест на заподозрения, който е разследван за измяна.

Той е заподозрян, че е събирал информация от военен характер и е снимал бойна военна техника и придвижването на военен персонал в района на границата с Украйна, а впоследствие е предавал информацията на дипломати от руското посолство в Букурещ. От дома му са иззети множество доказателства, съобщи Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма.

Окръг Тулча се намира в Делтата на река Дунав, на около 7 км от границата с Украйна. Оттам преминават транспортни връзки към Украйна, отбелязва ДПА.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., има обща граница с Украйна, простираща се на повече от 650 км, отбелязва Ройтерс. Части от руски дронове паднаха няколко пъти на територията на Румъния, след като Русия засили атаките си срещу украински пристанища на река Дунав.

 

#дипломат #посолството #русия #букурещ #обявен #днес #персона #нон #грата #територията

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете