"Росатом" съобщи за трима ранени при украински атаки с дронове срещу Запорожката АЕЦ

"Росатом" съобщи за трима ранени при украински атаки с дронове срещу Запорожката АЕЦ

8 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Росатом" съобщи за трима ранени при украински атаки с дронове срещу Запорожката АЕЦ

Руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" съобщи за трима ранени при "безпрецедентна поредица от атаки" на Украйна с дронове срещу окупираната Запорожка АЕЦ днес, предаде Ройтерс.

Пострадалите са служители на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Един от тях е тежко ранен, пише в съобщението.

Тези данни не са проверени по независим път.

До момента няма коментар от страна на украинските власти. Държавната новинарска агенция Укринформ само цитира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е била уведомена от Русия за експлозия на един дрон в Запорожката АЕЦ.

Според съобщението на "Росатом" тримата служители на атомната електроцентрала в Запорожка област, Югоизточна Украйна, са били ранени при експлозия близо до нейната столова. След това са последвали взривове в товарна зона и на купола на Шести реактор на Запорожката АЕЦ.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова международната общност, включително президентите на САЩ и Франция и канцлера на Германия, да реагират на "ядрения тероризъм" от страна на Киев, предаде ТАСС.

Запорожката АЕЦ бе окупирана от Русия на 4 март 2022 г. - в самото начало на войната й срещу Украйна.

Оттогава всяка от двете страни в конфликта обвинява другата, че атакува централата и околните райони, предизвиквайки риск от ядрена катастрофа, отбелязва Ройтерс.

#руската #държавна #корпорация #атомна #енергия #росатом #съобщи #трима #ранени #безпрецедентна

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете