Роднините на германските дипломати напускат Иран, Канада предупреди гражданите си да не пътуват до Израел и Газа

Роднините на германските дипломати напускат Иран, Канада предупреди гражданите си да не пътуват до Израел и Газа

14 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Роднините на германските дипломати напускат Иран, Канада предупреди гражданите си да не пътуват до Израел и Газа

Роднините на служителите в германското посолство в Техеран днес напускат Иран поради страховете, че напрежението между него и Израел може да ескалира, предаде ДПА.  

Говорител на германското външно министерство съобщи, че в момента се предприемат мерки за сигурност и във ведомството е свикан кризисен щаб. Повече от 100 германски граждани са се регистрирали в списъка на министерството за готовност при кризи (т.нар. „Елефанд“) – система, която позволява на германците в чужбина бързо да бъдат информирани от официални представители на страната за настоящата ситуация и да бъдат включени при потенциални антикризисни мерки.

В петък германското външно министерство призова всички германски граждани да напуснат страната и издаде предупреждение срещу пътуването в страната, казвайки, че ситуацията със сигурността може внезапно и бързо да се влоши.

Посолствата на други страни също издадоха подобни предупреждения, след като на 1 април двама бригадни генерала и още петима членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция бяха убити при предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Дамаск. Иранското ръководство се закани на няколко пъти да отговори.

Междувременно по данни на Ройтерс Канада е предупредила гражданите си да избягват пътувания до Израел, ивицата Газа и Западния бряг, повишавайки оценка на риска на региона поради повишената заплаха от атаки на израелска територия. Външният министър Мелани Джоли заяви в социалната мрежа „Екс“ късно снощи, че канадците в района трябва да обмислят как да го напускат.

„С повишения риск от атаки на израелска територия ситуацията с регионалната сигурност остава силно нестабилна и може без предупреждение да ескалира“, написа тя.

Правителството в Отава по-рано предупреди канадците да избягват пътувания към региона, ако не са належащи.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква Иран да нападне Израел „по-скоро, отколкото по-късно“ и предупреди Техеран да не предприема действия.

#роднините #служителите #германското #посолство #техеран #днес #напускат #иран #поради #страховете

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете