Рискът от бедност е по-голям за германците с миграционен произход, сочи проучване

Рискът от бедност е по-голям за германците с миграционен произход, сочи проучване

7 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Рискът от бедност е по-голям за германците с миграционен произход, сочи проучване

Германците, които се сблъскват с расова дискриминация, са изложени на много по-голям риск от бедност, предаде ДПА, като се позова на проучване на Националния център за мониторинг на дискриминацията и расизма.

Това важи дори за тези с високо ниво на образование и умения, сочат данните от публикуваното днес изследване. 

Въпреки че вероятността някой да живее под прага на бедността е по-малка сред хората, работещи на пълен работен ден, "все пак има ясни разлики между хората, подложени на расова дискриминация, и тези, които не са подлагани на такава", казват изследователите. 

Докато рискът от бедност за германците, които нямат мигрантски произход и работят на пълен работен ден, е 5%, рискът е значително по-висок за мъжете мюсюлмани, които работят на пълна заетост - 21 процента. Тъмнокожите жени на пълен работен ден са изложени на много висок риск от бедност - 22 процента. 

За хората с мигрантски произход, родени и завършили образование в Германия, рискът от бедност е по-малък, отколкото за мигрантите, които са получили квалификацията си в чужбина. Въпреки това шансовете за получаване на добри доходи е по-нисък за тази група, отколкото за германците без мигрантски произход с подобна образователна квалификация.

Докладът е базиран на онлайн проучване, в което са взели участие 13 000 души, периодично давали мнението си по въпроса от 2022 година. Изследването е проведено с цел да предостави информация за настроението и опита на различни групи от населението. За извършването на анализа участниците в анкетата са питани дали се определят като тъмнокожи, азиатци или мюсюлмани.

Според авторите на проучването рискът от бедност е особено висок сред бежанците от Сирия и Афганистан, които са дошли в Германия след 2013 година.

#германците #сблъскват #расова #дискриминация #изложени #поголям #риск #бедност #предаде #дпа

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете