Риши Сунак е твърдо решен "да се бори с лейбъристите" и защити политиката си въпреки изборните поражения

Риши Сунак е твърдо решен "да се бори с лейбъристите" и защити политиката си въпреки изборните поражения

5 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Риши Сунак е твърдо решен "да се бори с лейбъристите" и защити политиката си въпреки изборните поражения

Британският министър-председател Риши Сунак защити политиката си и призова съпартийците си от Консервативната партия да продължат да го подкрепят въпреки тежките изборни поражения, които опозиционната Лейбъристка партия нанесе на торите на кметските избори в двата най-големи града на Обединеното кралство, предаде ДПА.

Макар в партията да се чуха гласове на недоволство, Сунак изглежда твърдо убеден, че управлението му е правилният път, по който торите и Великобритания трябва да вървят.

"Разбира се, разочарован съм от пораженията. Но ние ще продължим да работим все така усилено, за да се преборим с лейбъристите и да осигурим по-светло бъдеще за страната си", посочи Сунак.

Вчера стана ясно, че лейбъристите печелят местните избори в британската столица Лондон, където кметът Садик Хан си осигури безпрецедентен трети мандат и в графство Уест Мидландс (включващо втория по големина град във Великобритания Бирмингам - бел. ред.). Загубата в Уест Мидландс беше особено болезнена за торите, тъй като те се надяваха на утешителна победа поне там на фона на катастрофалните резултати на местните избори в другите части на Великобритания.

Сюела Бравърман, бивш британски вътрешен министър от торите, побърза да обвини за изборните поражения "Даунинг стрийт".

В авторска статия на страниците на вестник "Дейли телеграф" тя написа, че смяна на Сунак няма да реши проблемите, но добави: "Този, който трябва да ни извади от тази криза, е премиерът и е време той да се залавя за работа и да намери изход".

Загубилият надпреварата досегашен кмет на Уест Мидландс от торите Андрю Стрийт призова премиера да не завива надясно и да продължи да следва умерен политически курс, което според Стрийт е рецептата, която ще позволи на торите да си върнат загубените гласове.

"Определено не бих препоръчал подобен завой", каза той пред "Скай нюз".

Произведените на 2 май избори донесоха поражения на торите в цяла Англия и триумф на лейбъристите, които освен в Лондон и Уест Мидландс спечелиха още в Ливърпул, Южен Йоркшир, Западен Йоркшир и Голям Манчестър.

Резултатите показват, че лейбъристите са на първо място по спечелени общински съветници в Англия след вота, а консерваторите остават на трето място, изправерени и от либералните демократи.

 

 

 

 

#британският #министърпредседател #риши #сунак #защити #политиката #призова #съпартийците #консервативната #партия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете