Риболовна традиция, защитена от ЮНЕСКО, е застрашена от затоплянето в Мали

Риболовна традиция, защитена от ЮНЕСКО, е застрашена от затоплянето в Мали

15 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Риболовна традиция, защитена от ЮНЕСКО, е застрашена от затоплянето в Мали

Хиляди рибари, подредени един до друг, с риболовни мрежи в ръце, пеят, докато очакват знак. Внезапно те вкупом се втурват към голямо кално езеро и хвърлят мрежите си, потъвайки в калта до колене. Скоро един от тях с гордост показва риба, дълга, колкото ръката му, предаде Асошиейтед прес.

От няколкостотин години хората се събират през юни в южния град Сан в Мали за ритуала Санке мон, колективен риболов. Той започва с жертвоприношение на животни и дарове към духовете на водата в езерото Санке. В ритуала, който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, се включват танцьори с маски и традиционни костюми. С него се отбелязва и създаването на града, както и началото на дъждовния сезон. Климатичните промени и горещите вълни вече влияят на традицията.

Езерото Санке започва да изчезва, каза местният лидер Мамаду Ламин Траоре.

През последните години в Мали горещите вълни водят до пресушаване на езерото. Температурите в града достигнаха рекордната стойност от 48,5 градуса по Целзий, каза пред Асошиейтед прес местният метеоролог Емануел Думбия.

Безпрецедентната гореща вълна в Мали тази година доведе и до смъртни случаи. Тя започна през месец март и съвпадна със свещения за мюсюлманите месец Рамадан, когато предимно мюсюлманското население на страната пости от зори до здрач.

Когато ритуалът бе включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2009 г., имаше планове езерото да се изкопае по-дълбоко, за да се избегне пресушаването му, каза Траоре. Оттогава обаче не е направено нищо и езерото започва да създава проблеми, добави той.

#хиляди #рибари #подредени #риболовни #мрежи #ръце #пеят #очакват #знак #внезапно

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете