Рекорден брой партии се регистрираха за изборите за Европейски парламент в Люксембург

Рекорден брой партии се регистрираха за изборите за Европейски парламент в Люксембург

14 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Рекорден брой партии се регистрираха за изборите за Европейски парламент в Люксембург

На 9 юни Люксембург избира новите си представители в Европейския парламент. Броят им се запази на шест, след като местата за евродепутати бяха преразпределени за отделните страни, след напускането на Великобритания.

Тази година рекорден брой люксембургски партии заявиха желание за участие в евровота, съобщи онлайн изданието „Люксембург Таймс“. Общо 13 партии издигнаха кандидатури за изборите на 9 юни, което е с три повече в сравнение с изборите през 2019 г.

Сред партиите, които регистрираха свои листи са  формациите, които вече имаха свои представители в досегашния Европейски парламент - Християнсоциална народна партия (ХНП), Демократическата партия (ДП), Люксембургската социалистическа работническа партия (ЛСРП) и „Зелените“. Тази година за депутатски кресла ще се борят и представителите на парламентарно представените формации Алтернативна демократична партия на реформите (АДПР), “Партия на пиратите” и  „Левите“, както и на партиите „Фокус“ на бившия евродепутат Франк Енгел, Комунистическата партия на Люксембург, паневропейската партия „Волт Люксембург“, дясната „Консерваторите“, популистката „Ние, хората“, както и новосформираната „Заедно – Мостът“, отбелязва „Люксембург Таймс“.

Общо 78 души ще се борят за депутатско място. Сред тях за 44 мъже и 34 жени. 

Всички настоящи евродепутати, избрани през 2019 г., отново ще се борят за преизбиране. Това са Шарл Гьоренс (ДП), Марк Ангел (ЛСРП), Изабел Визелер-Лима и Мартина Кемп (ХНП), както и Тили Мец от Зелените и Моника Семедо, която се кандидатира от „Фокус“, след като напусна ДП заради обвинения в тормоз над парламентарния персонал.

Кристоф Хансен, бивш евродепутат и настоящ депутат от ХНП, също е кандидат в листите на партията си за европейските избори, въпреки че формацията му вече го е номинирала за представител на страната в следващата Европейска комисия. 

Шансовете му да заеме поста в Брюксел обаче зависят от резултатите на Европейската народна партия, към която принадлежи неговата Християнсоциална народна партия. Ако те се окажат с по-нисък резултат от Партията на европейските социалисти (ПЕС), той може да бъде изпреварен за пост в следващата комисия от Никола Шмит, който е номиниран от ПЕС за следващ председател на Комисията.

Предизборната кампания в Люксембург беше открита на 9 май. Борбата с бедността и социалното изключване е основната тема, която 41% жителите на страната биха желали да бъде обсъждана от кандидатите за представители в Европейския парламент, пише люксембургското издание „Делано“, като се позова на проучването „Пролет 2024“ на "Евробарометър", публикувано през април.

Когато става въпрос за ценностите, които според хората Европейският парламент трябва да защитава „приоритетно“ през следващите пет години, мирът е категоричен победител, посочен от 49 % от хората в Люксембург и 47 % от анкетираните в ЕС като цяло. Във Великото херцогство анкетираните посочват също демокрацията (30 %) и солидарността между държавите членки на ЕС и между неговите региони (24 %) като ценности, които трябва да бъдат защитавани.

Около една трета от анкетираните хора в Люксембург (33%) заявяват, че според тях ЕС трябва да се съсредоточи върху отбраната и сигурността, за да засили позициите си в света. Продоволствената сиигурност и селското стопанство също са посочени от 33% от анкетираните. Темите за образованието и научните изследвания и за действията в областта на климата и намаляването на емисиите са важни за 22% от анкетираните в Люксембург.

Проучването на "Евробарометър" установи също, че само две трети (67%) от анкетираните в Люксембург са заявили, че се „интересуват“ от европейските избори. Това е малко повече от средното за ЕС ниво от 60%.

Почти 9 от 10 анкетирани (89%) в страната заявяват, че действията на ЕС оказват влияние върху ежедневието им и точно толкова смятат, че Великото херцогство като цяло е спечелило от членството си в Европейския съюз.

#люксембург #избира #новите #представители #европейския #парламент #броят #запази #шест #местата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете