Ръст на случаите на тормоз и нападения срещу мигрантите от Централна Азия в Русия след атаката в Москва

Ръст на случаите на тормоз и нападения срещу мигрантите от Централна Азия в Русия след атаката в Москва

10 април 2024 г. · 15 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ръст на случаите на тормоз и нападения срещу мигрантите от Централна Азия в Русия след атаката в Москва

Мигрантите от Централна Азия и други хора с неславянски черти са изправени пред значително нарастване на случаите на тормоз и атаки на етническа основа в Русия след нападението срещу концертната зала „Крокус сити хол“ край Москва на 22 март 2024 година. Това става ясно от нова информация на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, публикувана на 5 април.

Тя описва увеличаване на случаите на ксенофобски нападения от страна на случайни лица и споменава за тормоз, налаган от държавни служители, както и за произволни арести и продължително задържане на мигранти от Централна Азия, след като няколко таджики бяха арестувани във връзка с нападението край Москва. Увеличаването на броя на тези случаи става на фона на очевидните изтезания, на които са били подложени най-малко двама от заподозрените за атаката, и двамата граждани на Таджикистан, от служители на правоприлагащите органи, както и ескалиращата антимигрантска реторика от руските власти, отбелязва правозащитната организация.

През последните две седмици медиите съобщават за случаи, вариращи от отказ на услуги в държавните служби за мигранти от Централна Азия, уволнения от работа, физическо сплашване, придружено от обиди и лозунги срещу тях до истинско физическо насилие. Регистрирани са случаи на унищожаване на имущество, собственост на мигранти, побоища от групи хора и атаки с лютив спрей и ножове.

Заведение, собственост на мигранти, беше опожарена в град Благовещенск в Далечния изток на Русия, няколко мигранти бяха бити в Калуга, град югозападно от Москва. Мигранти от Киргизстан бяха задържани на московското летище „Шереметиево“ в продължение на два дни, оставени заключени в стая без храна и вода, само за да бъдат върнати по-късно в родината им, докато таксиметрови шофьори в Москва съобщават, че са били помолени от клиенти да потвърдят, че не са таджики, за да се качат при тях, изброява Би Би Си.

„Здравейте, откъде сте? Ако сте от Таджикистан, анулирайте резервацията.“ Това съобщение получава бивш журналист от Таджикистан, в приложението „Яндекс Такси“ ден след нападението в концертната зала в Москва. Той е писал за живота на емигрантите в Русия, докато е бил в родината си, след което се преместил в Русия, където работи на непълен работен ден като таксиметров шофьор в град Казан, разказва за преживяванията му опозиционното руско издание „Новая газета“.

Таджикските мигранти в Русия описаха пред медиите засилената враждебност към тях и усилията им да скрият националността си от страх от репресии. Жена от Москва, която пожела анонимност, каза пред „Хюман райтс уоч“, че се страхува да излезе навън, тъй като вече е преживяла „подозрителни погледи“ и агресивни призиви „да се маха от Русия“.

Канали в „Телеграм“, свързани с ултранационалисти, също публикуваха видеоклипове на побоища, унищожаване на имущество, хулиганство и актове на тормоз, обозначени като „отмъщение за „Крокус сити хол“. Видео, публикувано на 30 март, показва как двама младежи настигат мирно вървящ край жилищен блок мъж и го бият. Записът е  придружен от коментар, в който мъжът е описан като „таджик“ и се твърди, че нападателите са го ударили с чук по тила.

„Има паника, много хора искат да напуснат (Русия)“, каза Шахноза Нодири от Министерството на труда на Таджикистан пред изданието „Таймс ъф Сентрал Ейша“. „В момента наблюдаваме ситуация, при която повече хора, идват (в Таджикистан), отколкото го напускат“, добави тя.

Вместо да осъдят ксенофобското насилие и тормоз, руските власти извършиха обиски и проверки срещу мигранти от Централна Азия, особено таджики, пише „Хюманс райт уоч“. Съдебните дела срещу тях за предполагаеми нарушения на миграционните разпоредби изглежда са се увеличили със 70 процента над средното за 2024 г. в седмицата след нападението, пише правозащитната организация въз основа на своя анализ на наличните съдебни данни.

В края на март около 40 мигранти бяха задържани на работното им място на 60 км от Москва. Правоприлагащите органи освен това проведоха мащабна операция, включваща масови претърсвания и незабавно подвеждане под отговорност на хора, обвинени в нарушаване на миграционните закони. В резултат на това 466 души бяха осъдени на експулсиране от Русия, съобщи „Политико“.

Изданието пише, че властите в Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан вече са предупредили гражданите си в Русия да не участват в масови събития и да си останат у дома.

„Мигрантите също така са подложени на голям натиск да се присъединят към армията, защото много руснаци са напуснали страната, бягайки от мобилизация“, коментира Ян Матушевич, експерт по културна антропология към Градския университет на Ню Йорк по време на семинар на тема „Терористичната атака в „Крокус сити хол“ и нейното отражение върху централноазиатците и Централна Азия“, който беше проведен в „Дейвис център“ в Харвардския университет в САЩ на 3 април, пише „Таймс ъф Сентрал Ейша“.

Руските политици предлагат още по-сурово законодателство и политики, свързани с миграцията, и отмяна на настоящата безвизова политика за хора от страните от Централна Азия, напомня „Хюман райтс уоч“.

На среща в министерството на вътрешните работи на 2 април руският президент Владимир Путин каза, че атаката срещу „Крокус сити хол“ не трябва да се използва за оправдаване на ксенофобията, но в същото време посочи, че „нелегалната миграция“ към Русия създава „благодатна почва за екстремистка дейност“.

Той се опитва да поддържа образа на умерен президент, който представлява всичките 195 етнически групи в Русия, коментира „Политико“. Но в действителност преследването на мигранти се случва „отгоре-надолу“, допълва изданието.

Още през 2023 г. правозащитници докладваха за нарастване на атаките от страна на ултранационалисти и отбелязаха засилване на ксенофобската антимигрантска реторика в руския парламент, медиите и обществото като цяло. Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация също изрази загриженост през 2023 г. относно разпространението на престъпления от омраза и расистка реч в Русия, включително от държавни медии, политици и обществени фигури, както и липсата на информация за отговорност за тези твърдения.

Комитетът на ООН каза, че руското правителство трябва „твърдо да осъди всяка форма на реч на омразата и да се дистанцира от расистките изказвания, изразени от политици и обществени фигури … и да гарантира, че подобни действия се разследват и адекватно наказват.“ Властите не успяха да предприемат действия по препоръките на Комитета и след атаката на „Крокус сити хол“ ситуацията значително се влоши, твърдят правозащитниците.

Правителствата имат задължение съгласно международната юрисдикция за правата на човека да защитават правото на живот и сигурност на всеки в своята страна без дискриминация.

„Руските власти трябва да провъзгласят и наложат политика на нулева толерантност към атаките и тормоза срещу жители на Централна Азия“, каза Таня Локшина, асоцииран директор за Европа и Централна Азия в „Хюман райтс уоч“. „Властите трябва да спрат етническото профилиране на мигранти от Централна Азия, произволните арести и продължително задържане и вместо това да осигурят тяхната безопасност, да разследват щателно всички ксенофобски инциденти и да потърсят отговорност от виновните“, добави тя.

#мигрантите #централна #азия #хора #неславянски #черти #изправени #пред #значително #нарастване

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете