Ръководителят на иранската дипломация пристигна в Дамаск след удара срещу консулството в сирийската столица

Ръководителят на иранската дипломация пристигна в Дамаск след удара срещу консулството в сирийската столица

8 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ръководителят на иранската дипломация пристигна в Дамаск след удара срещу консулството в сирийската столица

Иранският министър на външните работи пристигна днес в сирийската столица Дамаск за разговори със сирийски официални представители. Това става седмица след нападението срещу иранското консулство, приписано на Израел, на което Техеран се зарече да отмъсти, предаде Франс прес.

Нападението, извършено на 1 април, сравни със земята иранското консулство и отне живота на 16 души, между които 7 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция – идеологическата армия на ислямската република, двама от които бяха високопоставени офицери.

Техеран, който подкрепя сирийската власт, обеща да отмъсти за това нападение, което изостри регионалното напрежение на фона на войната в Газа между Израел и „Хамас“.

Ръководителят на иранската дипломация Хосейн Амир Абдолахиан пристигна в Дамаск от султаната Оман – държава, която играе посредническа роля между Иран и Запада.

Неговият омански колега Бадр Ал Бусаиди вчера призова за деескалация в региона.

Очаква се иранският външен министър да бъде приет от сирийския президент Башар Асад и да разговаря със сирийския си колега Файсал Меклад, с когото трябва да дадат съвместна пресконференция, съобщиха местни медии.

Според сирийския министър на информация по време на посещението на Абдолахиан ще бъде открита нова сграда на иранското консулство.

Близкият до властите в. „Ал Уатан“, съобщи, че тази срещи ще бъдат „посветени главно“ на реакциите на нанесения по консулството удар.

Иранските власти не са дали никаква информация кога и как ще отговорят на удара по консулството. Вчера обаче военен съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че след удара в Дамаск вече никое израелско посолство „няма да е безопасно“ място.

Операцията по отмъщението ще бъде извършена в подходящ момент, с нужните прецизност и планиране и с максимални щети за врага, така че той да съжали за действията си, увери в събота генерал Мохамад Багери – началник на генералния щаб на иранските въоръжени сили.

Генерал Багери говори на погребението в Иран на единия от убитите високопоставени ирански военни – Мохамад Реза Захеди, командир на елитна част на Ислямския революционен гвардейски корпус, отговаряща за операции в чужбина.

Иран обвинява заклетия си враг Израел, че е извършил удара, но еврейската държава не е поела отговорност за него.

От началото на войната в страната през 2011 г. Израел извърши стотици удари в Сирия срещу позиции на сирийския режим, проирански групировки и ирански военни цели.

#иранският #министър #външните #работи #пристигна #днес #сирийската #столица #дамаск #разговори

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете