Путин заяви, че в Украйна понастоящем се бият близо 700 000 руски войници

Путин заяви, че в Украйна понастоящем се бият близо 700 000 руски войници

15 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Путин заяви, че в Украйна понастоящем се бият близо 700 000 руски войници

Руският президент Владимир Путин заяви днес по телевизията, че в настъплението в Украйна в момента участват близо 700 000 руски военнослужещи, предаде Франс прес.

"Имаме почти 700 000 души (в района на специалната военна операция)", каза Путин в предавана по телевизията среща с войници, наградени за военните си подвизи, като използва официалното название на въоръжената операция, започнала през февруари 2022 г., посочва АФП.

През декември миналата година руският президент каза, че участващите в операцията военнослужещи са около 617 000.

АФП припомня, че през май Русия започна мащабна офанзива в Харковска област в Североизточна Украйна.

"Просто бяхме принудени да разширим фронтовата линия до Харковска област, за да намалим терористичните удари срещу Белгород и други населени места", каза Путин. Досега обаче Русия е напреднала в този сектор от фронта само с няколко километра, отбелязва ДПА.

Едни "10, 15 или 17 километра" няма напълно да попречат на украинците да продължат да обстрелват руските градове, но опасността постепенно намалява, посочи Путин и добави, че е необходима предпазливост.

"Ако врагът продължи да прави това, което е правил досега, тогава ще решим какво да предприемем, за да защитим нашите градове", каза руският президент, намеквайки, че руската офанзива може да стане по-мащабна.

Русия не съобщава загубите си в жива сила в операцията си в Украйна. Според последните огласени данни - от септември 2022 г. - загиналите в бойните действия руски войници са 5937. Редица независими анализи, както и някои западни разузнавателни служби, обаче изчисляват загубите на най-малко десетки хиляди.

При все това Русия има числено превъзходство на фронта, докато Украйна се затруднява с мобилизацията след продължаващите повече от две години кръвопролитни и опустошителни бойни действия, отбелязва АФП.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски каза, че убитите украински войници са 31 000.

Днес, в навечерието на среща на върха в Швейцария, посветена на пътищата за постигане на мир в Украйна, на която Русия не е поканена, Путин на практика постави като условие за преговори капитулация на Украйна, отбелязва АФП. Зеленски отхвърли такава възможност, определяйки казаното от руския президент като "ултиматум в стил Хитлер", допълва агенцията.

 

#руският #президент #владимир #путин #заяви #днес #телевизията #настъплението #украйна #момента

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете