Путин разкритикува планираната в Швейцария конференция за мир в Украйна

Путин разкритикува планираната в Швейцария конференция за мир в Украйна

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Путин разкритикува планираната в Швейцария конференция за мир в Украйна

Руският президент Владимир Путин разкритикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна, предаде ДПА.

Русия няма да бъде поканена на конференцията, но в същото време ще стане ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва, заяви Путин по време на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

"И тъй като ние не отиваме там, сега хората казват, че ние отказваме да преговаряме", заяви Путин и сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум", добави Путин.

В сряда руското посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла, като е прекъснала преговорите преди две години - малко след началото на войната.

Другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, предположи Путин.

Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент. Сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Зеленски призова за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

#руският #президент #владимир #путин #разкритикува #планираната #швейцария #международна #конференция #високо

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете