Проливни дъждове предизвикаха свлачища в Непал, 11 души загинаха, 8 са изчезнали

Проливни дъждове предизвикаха свлачища в Непал, 11 души загинаха, 8 са изчезнали

7 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Проливни дъждове предизвикаха свлачища в Непал, 11 души загинаха, 8 са изчезнали

Проливни дъждове в Непал предизвикаха свлачища и внезапни наводнения, при които загинаха най-малко 11 души през последните 36 часа и бяха блокирани ключови магистрали и пътища, предаде Ройтерс.

Осем души са изчезнали, отнесени от наводненията или са били затрупани от свлачища, а други 12 души са били ранени и са били обслужени в болници, съобщи говорителят на полицията Дан Бахадур Карки.

"Спасителите се опитват да разчистят свлачищата и да отворят пътищата за движение", заяви Карки пред Ройтерс, като допълни, че се работи с тежка техника за разчистване.

В югоизточната част на Непал река Коши, която причинява смъртоносни наводнения  в източния индийски щат Бихар почти всяка година, е над нивото на опасност, съобщи служител от района.

"Дебитът на Коши се покачва и помолихме жителите да бъдат нащрек за възможни наводнения", казва Бед Радж Пхуял, старши служител в района на Сунсари, където тече реката. Той допълни, че към 09:00 ч. местно време дебитът на водата в Коши е било около 11 000 кубика в секунда, което е повече от два пъти повече от нормалното.

Властите съобщиха, че нивата на Нараяни, Рапти и Махакали в западната част на страната също са се повишили.

В обградения с хълмове Катманду няколко реки преляха през бреговете си, наводниха пътища и заляха много къщи.  

Местните медии показаха хора, които си пробиват път, газейки във вода до кръста или жители, които използват кофи, за да отводнят домовете си.

Най-малко 50 души в Непал са загинали при свлачища, наводнения и удари от мълнии от средата на юни, когато започнаха годишните мусонни  дъждове, отбелязва Ройтерс.

#проливни #дъждове #непал #предизвикаха #свлачища #внезапни #наводнения #загинаха #наймалко #души

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете