Проектът за филиал на "Центъра Помпиду" близо до Ню Йорк е спрян

Проектът за филиал на "Центъра Помпиду" близо до Ню Йорк е спрян

3 юли 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Проектът за филиал на "Центъра Помпиду" близо до Ню Йорк е спрян

Проектът за "Център Помпиду" в "американски стил", който трябваше да отвори врати в Джърси Сити близо до Ню Йорк през 2027 г., е спрян, предаде АФП, позовавайки се на Музея за модерно изкуство в Париж, който потвърждава информации в американски медии.

Откриването на този първи в Северна Америка филиал на парижката културна институция, първоначално обявено за 2024 г., вече беше отложено за 2027 г. след забавяния, причинени по-специално от пандемията от КОВИД-19. 

Според местния новинарски сайт Ню Джърси Монитор (New Jersey Monitor) властите на щата Ню Джърси са сметнали цената за твърде висока. Сайтът е публикувал официално писмо от щатските власти до президента на "Центъра Помпиду" Лоран льо Бон.

"Въпреки че за нас е чест, че Джърси Сити е избран да бъде първото място в Северна Америка, където да бъде разположен филиал на "Центъра Помпиду", ние решихме да спрем този проект до второ нареждане", се посочва в писмото. 

Агенцията за преустройство на Джърси Сити също е обявила отмяната на финансирането на музея в размер на 18 милиона долара.

На въпрос на АФП "Центърът Помпиду" е отговорил, че е взел "под внимание решението на щата Ню Джърси", без да дава повече подробности. 

Това партньорство щеше да бъде петият голям проект и първият на американския континент за "Центъра Помпиду", който вече даде името си на центрове за изкуства в Малага, Шанхай и Брюксел.

Разположен на западния бряг на река Хъдсън, срещу Манхатън, Джърси Сити е бивш индустриален град, който от 80-те години на миналия век претърпява сериозна трансформация и облагородяване.

Ню Йорк вече разполага с музеи за съвременно изкуство - MoMA и "Уитни", допълнени от предложенията за съвременно изкуство на музеите "Метрополитън" и "Гугенхайм".       През последните години Джърси Сити привлича все повече художници заради главозамайващия ръст на наемите в Ню Йорк. 

#проектът #център #помпиду #американски #стил #трябваше #отвори #врати #джърси #сити

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете