Проект за влакова линия руши древни пещери в Мексико

Проект за влакова линия руши древни пещери в Мексико

1 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Проект за влакова линия руши древни пещери в Мексико

Древни пещери в Мексико се рушат при реализацията на проекта, наречен "Влакът на маите", предаде Асошиейтед прес. 

Железопътната система, която обикаля южната част на полуостров Юкатан, е сред мащабните идеи на президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор, чийто мандат изтича.

"Влакът на маите", който е стойност е над 30 млрд. щатски долара, е планирано да свърже туристически центрове като Канкун и Плая дел Кармен с джунглата и отдалечени археологически обекти, привличайки средства в отдавна пренебрегваните селски райони на страната, припомня Асошиейтед прес.

Перлата в короната на мандата на държавния глава минава и през едно от природните чудеса на Мексико: система от около 10 000 подземни пещери, реки, езера и сладководни водоеми. 

В края на мандата на Лопес Обрадор журналисти от Асошиейтед прес пътуваха по протежение на участък от пещерната мрежа, документирайки разрушаването на обектите.

Там е една от най-големите водоносни системи в Мексико и тя служи като основен източник на вода в региона - изключително важно в момент, когато страната е изправена пред задълбочаваща се водна криза. 

Регионът някога е бил риф, сгушен под Карибско море, но променящото се морско равнище изтласква южния полуостров на Мексико от океана към варовиковите образувания. В продължение на милиони години водата извайва пещери в порестия камък.

Формирали са се открити сладководни пещери и подземни реки, които са еднакво вдъхновяващи и деликатни, обяснява геологът Емилиано Монрой-Риос, който изучава региона.

"Тези екосистеми са много, много крехки", отбелязва експертът. "Те се изграждат върху земя, която е като сирене грюер, пълна с пещери и кухини с различни размери и на различна дълбочина".

Влаковата линия предизвика критики от природозащитници и учени, тъй като при строителството са изкоренени милиони дървета - част от най-голямата тропическа гора в Америка след Амазонската, отбелязва Асошиейтед прес.

Пещерите обаче излязоха на преден план в последните месеци, когато експерти, работещи отдавна там, публикуваха видеоклипове, в които правителствени служители използват масивни бормашини, за да пробият варовика и да вградят в пещерите около 15 000 стоманени стълба.

Те са направени, за да се издигне влаковата линия - нещо, което според Лопес Обрадор ще защити древния подземен свят, вече е застрашен от масовия туризъм, отбелязва Асошиейтед прес.

Това, което журналистите заснемат, е разрушение, отбелязва осведомителната агенция. 

В цялата пещерна система сталактити, отчупени от вибрациите при строежа на влаковата линия, са разхвърляни по земята като отломки след земетресение. В други пещери бетонът, с който са запълнени колоните, се е разлял и е покрил варовиковата почва. Във водата се виждат следи от замърсяване с желязо от ръждата, идваща от метала.

Пратениците на Асошиейтед прес установяват, че разрушенията обхващат и останалата част от екосистемата.

Президентът Лопес Обрадор обяви влака за "нашето наследство за развитие на югоизточната част на Мексико".

Популистът ускори реализацията на проекта, за да се опита да спази обещанията си да го завърши преди изборите през юни, което изглежда почти невъзможно, отбелязва Асошиейтед прес.

В разрез с мексиканското законодателство администрацията също така не е провела цялостно проучване за оценка на потенциалните въздействия върху околната среда преди началото на строителството.

#древни #пещери #мексико #рушат #реализацията #проекта #наречен #влакът #маите #предаде

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете