Президентите на България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Българския културно-образователен център в Будапеща

Президентите на България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Българския културно-образователен център в Будапеща

25 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентите на България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Българския културно-образователен център в Будапеща

Президентите на България Румен Радев  и на Унгария Тамаш Шуйок откриха днес новопостроената сграда на Българския културно-образователен център в Будапеща, изграден със съдействието на двете държави.

В новото здание ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност. Срещу новопостроената сграда е разположен Българския културен дом, а върху парцела до него – Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“. С изграждането на новия български център се осъществява вековната мечта на българите в Унгария – на едно място да бъдат събрани стълбовете на българската общност. Основният камък е положен на 3 март 2022 г., а първата копка е направена на 17 май 2022 г. Така строежът отнема 2 години.

Това е не просто културен и образователен център, това е едно духовно пространство на българската вяра, вековен стремеж към знание и духовно извисяване, каза държавният глава Румен Радев. Той припомни за днешните си срещи с премиера на Унгария и с президента и заяви, че се чувства горд като български президент за начина , по който те говорят за българската общност. За това, че вие сте не само отлично интегрирани в тази страна, но за вас се говори с уважение и респект, като хора трудолюбиви, честни, с нюх и усет за предприемачество, с поглед към бъдещето, посочи Радев.

Ние сме духовно свързани с унгарския народ. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предци с техния стремеж към свобода, справедливост, независимост и съвършенство, изразени по един неповторим начин от нашите поети Шандор Петьофи и Христо Ботев, каза още Радев. Той изрази признателност към най-вързрастните представителите на българската общност, че са запазили българския дух, език, култура и традиции на първите преселници в Унгария и са го предали на младите.

Радев благодари на правителството на Унгария, на президента, на Министерството на културата за изграждането на центъра и за помощта,която оказват на българската общност.

Нашият основен закон твърди, че културата на националностите, живеещи в Унгария, включително и на българската общност, е ценност, наследство, което обогатява културния ни живот, каза унгарският президент Шуйок.

Той заяви, че хората, които работят за запазването на българската идентичност и общност в Унгария, заслужават признание за техния труд. Считаме за основна норма, че националностите носят грамотност, знание и ценност. Искаме такава Европа, която не се обръща срещу своето двехилядолетно християнство , а пази своята вяра и живее според нея. Искаме такава Европа, чието население не отхвърля националната си идентичност, а се самоопределя чрез нея, каза Шуйок.

С построяването на новия български център се сбъдва нашата вековна мечта, където на едно място да създадем едно българско и духовно-културно средище. Кръгът се затвори. Отсреща се намира църквата, зад нас - училището, вдясто е културният дом. Така обичта, която носим дълги години към майка България ни даде сили да изградим нашата малка България тук, в сърцето на Унгария, каза Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление.

#президентите #българия #румен #радев #унгария #тамаш #шуйок #откриха #днес #новопостроената

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете