Президентът на Аржентина Хавиер Милей получи медал в германския град Хамбург

Президентът на Аржентина Хавиер Милей получи медал в германския град Хамбург

22 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентът на Аржентина Хавиер Милей получи медал в германския град Хамбург

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който е на обиколка в Европа, бе удостоен днес с медал от фондацията "Фридрих Август фон Хайек" – мозъчен тръст, носещ името на австрийския пионер на неолиберализма. в германския пристанищен град Хамбург, предаде ДПА.

Докато траеше церемонията, пред сградата, в която се състоя тя, стотици демонстранти протестираха срещу поканата за Милей.

От друга страна около двеста гости присъстваха на церемонията, като сред тях е била Беатрикс фон Щорх, депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", посочва ДПА. Присъстващите скандираха девиза на Милей - "Либертад" ("Свобода" на испански).

ДПА припомня, че през ноември миналата година той бе избран с над 55 процента от гласовете на избирателите за президент на Аржентина.

В своята реч при получаването на медала Милей се обяви за последовател на австрийската школа в икономиката в лицето на Фон Хайек и на Лудвиг фон Мизес. Той отдаде успеха си в политиката на факта, че е единственият аржентинец, който представлява либералните идеи в икономиката, с които се стреми да се пребори с инфлацията и ниската продуктивност на промишлеността в страната си, допълва ДПА.

Председателят на фондацията "Фридрих Август фон Хайек" - Щефан Котс, приветства аржентинския държавен глава и сравни неговата политика с "химиотерапия". 

Утре се очаква Милей да бъде приет в гераманската столица Берлин от канцлера на Германия Олаф Шолц.

 

 

#президентът #аржентина #хавиер #милей #обиколка #европа #удостоен #днес #медал #фондацията

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете