Представиха участниците в 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“ в Стара Загора

Представиха участниците в 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“ в Стара Загора

10 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Представиха участниците в 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“ в Стара Загора

Днес представиха художниците в  28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“, който се провежда в Стара Загора. Общо осем са участниците в арт форума - Клара Хорис от Испания, Сузане Хуземан от Германия, Чаъръ Сарай от Турция, както и родните художници Гергана Табакова, Пенка Минчева, Ганчо Ганчев – Гана, Райчо Чакъров и Слави Тенев.

„Пленерът има многогодишна история и картините, създадени по време на него, са много важна част от Художествената галерия в Стара Загора. Знайте, че това, което ще създадете, също ще заеме своето място там“, приветства участниците заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева. Тя благодари на представителството на Съюза на българските художници - клон Стара Загора, за вложените енергия и труд в организацията на форума.

„Искам да благодаря на Община Стара Загора, за това че продължава да го има този пленер, който освен, че рекламира града ни, дава и безценен обмен на опит“, каза председателят на СБХ - клон Стара Загора д-р Милен Алагенски.

Всички художници ще рисуват в рамките на една седмица.

Международният пленер „Дружба“ датира от 1980 година и се провежда в началото на юни. Организатори са Община Стара Загора и представителството на СБХ в града. Основната му идея е да бъде място за творческа среща на старозагорските художници с колеги от страната и чужбина. Този празник на изобразителното изкуство се вписва органично в културната политика на Община Стара Загора, насочена към диалог и партньорство с различните творчески организации на нейна територия.

#днес #представиха #художниците #28ия #международен #пленер #живопис #дружба #провежда #стара

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете