Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич насрочи местни избори в 66 общини на 2 юни

Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич насрочи местни избори в 66 общини на 2 юни

26 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич насрочи местни избори в 66 общини на 2 юни

Председателят на Скупщината на Сърбия Ана Бърнабич насрочи избори за съветници в 66 общини в Сърбия на 2 юни, съобщи сръбската телевизия РТС. Бърнабич посочи, че с приемането на измененията в Закона за местните избори са изпълнени условията за свикване на избори в 66 единици на местно самоуправление.

"Радвам се, че изпратихме силно послание от парламента към всички наши граждани, че като техни избраници сме способни да говорим и да постигнем съгласие въпреки всичките ни различия. След постигнатото споразумение за датата на изборите, смятам, че това споразумение е победа за всички отговорни хора“, каза Бърнабич.

Бърнабич призова всички участници в политическия живот да се грижат политиката да не бъде инструмент, който разделя хората, отбелязвайки, че е общо задължение  политическата система да се развива  в демократична посока, която насърчава диалога, взаимното уважение и по-голяма степен на разбиране.   

"Като председател на Народната скупщина на Република Сърбия ще продължа да настоявам този най-висш представителен орган на всички граждани на Република Сърбия да зачита и насърчава именно такива ценности. Пожелавам на всички успешни избори“, каза Ана Бърнабич.

На 23 април депутатите в сръбския парламент приеха изменения и допълнения в Закона за местните избори, които промениха  сроковете за насрочване  на избори, което беше едно от исканията на опозицията в диалога за подобряване на изборните условия. Промените в Закона за местните избори позволяват белградските и местните избори, които не се проведоха през декември, да се проведат в един ден - 2 юни, което беше едно от исканията на опозицията в разговорите за подобряване на изборните условия. Законът предвижда, че решението за свикване на местни избори се взема не по-рано от 150 дни и не по-късно от 45 дни преди изтичане на мандата на съветниците и не по-малко от 30 и не повече от 60 дни от деня на гласуването. 

 

#председателят #скупщината #сърбия #ана #бърнабич #насрочи #избори #съветници #общини #съобщи

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете