Попово посреща 3 800 изпълнители за националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“

Попово посреща 3 800 изпълнители за националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“

5 юли 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Попово посреща 3 800 изпълнители за националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“

Попово посреща 3 800 изпълнители за националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“. Песенният форум, който се организира за шести път, превръща Бялото градче в дните 5-7 юли във фолклорна столица на страната, коментира пред БТА директорът на фестивала Петър Кирилов.

Подготвена е разнообразна програма, която да въвлече жителите и гостите на Попово. Тази вечер в ритуалната зала на Дома на културата ще бъде представена книгата на трънската народна певица Лиляна Галевска. Изданието съдържа разкази за нейния живот и за професионалния й път. По-късно е празничният концерт „Фолклорно веселие“, в който ще участват талантливи изпълнители на Попово и танцова формация „Шопски наниз“ от София. Със свои изпълнение ще се включат и народните певици Лиляна Галевска и Кичка Христова. Водещ на събитията ще бъде популярната тв водеща Галя Асенова.

Във фестивалните дни 50 занаятчии от цялата страна ще представят различни техники и произведения на своя труд. Организаторите предвиждат фолклорна работилница за изработка на медни фигури, водена от майстора Божидар Димитров от Стара Загора. В нея ще могат да се включат деца от 7 до 15 годишна възраст, които ще изработват медни пластинки, след което те ще могат за запазят за спомен за себе си, обясни Петър Кирилов. 

Кулинарният фест „Бабините вкусотии“ ще даде поле за изява за година, като сега ще се разгърне в два фестивални дни. Повече от 30 са кулинарите и представители на институции, които ще представят своите умения в открити демонстрации. В тях ще бъдат приготвяни мекици, бухти, качамак, лучено със сини сливи, мармалад от малини и други традиционни и не толкова познати ястия, разкриха организаторите. 

„Посрещам форума с удовлетворение и щастие. Защото Националната фолклорна среща успява да се развива, да популяризира народното творчество и да привлича все повече изпълнители в Попово. Щастлив съм, защото Община Попово успява да съхранява фолклорната традиция“, каза още Петър Кирилов. 

За утре, 6 юли, е насрочено официалното откриване на националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ на първа сцена на площада в града. Петър Кирилов допълни, че фестивалните сцени в двата дни ще бъдат четири. А вечерта концертът на площада ще бъде на обичани фолклорни изпълнители на България. 

Награждаването ще бъде в неделя, когато ще станат ясни големите победители. Тази година организаторите предвиждат парични еднократни премии.

Организатор на събитието е Община Попово в лицето на кмета Людмил Веселинов. 

БТА припомня, че миналата година Попово посрещна над 3 000 изпълнители от цялата страна за Националната фолклорна среща “Автентичност и съвремие”.

 

#попово #посреща #800 #изпълнители #националната #фолклорна #среща #автентичност #съвремие #песенният

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете