Политическо убийство в Мексико непосредствено преди изборите

Политическо убийство в Мексико непосредствено преди изборите

1 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Политическо убийство в Мексико непосредствено преди изборите

Кандидат за общински съветник бе убит вчера в щата Пуебла, в централната част на Мексико, по-малко от 48 часа преди изборите в страната, предаде АФП.

Хорхе Уерта Кабрера, кандидат за член на общинския съвет на Исукар де Матаморос, град с население около 80 000 души, беше убит, а съпругата му и негов сътрудник бяха ранени при нападението, съобщиха за АФП източник от правителството на щата Пуебла и служител на прокуратурата. Според мексиканските медии 30-годишният Уерта Кабрера е бил прострелян няколко пъти посред бял ден, когато е слязъл от колата си.

По данни на федералното правителство от началото на предизборната кампания в Мексико са били убити общо 25 кандидати за местни постове. 

Престъплението бе извършено в навечерието на изборите на 2 юни, на които мексиканците ще изберат своя нов президент и повече от 20 000 национални и местни лидери.

Наркокартелите и други престъпни организации оказват натиск върху кандидатите от всички партии с надеждата да запазят влиянието си и след изборите. Според властите те също така се опитват да наложат своите кандидати, като изберат един от тях и забранят на останалите да се кандидатират под заплаха от смърт, отбелязва АФП.

#кандидат #общински #съветник #убит #вчера #щата #пуебла #централната #мексико #помалко

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете