Поетът Владимир Левчев представи книгите си „Рецитал край каменната маса“ и „Смъртта и Бог“ в Габрово

Поетът Владимир Левчев представи книгите си „Рецитал край каменната маса“ и „Смъртта и Бог“ в Габрово

29 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Поетът Владимир Левчев представи книгите си „Рецитал край каменната маса“ и „Смъртта и Бог“ в Габрово

Поетът Владимил Левчев представи произведенията си „Рецитал край каменната маса“ и „Смъртта и Бог“ тази вечер в габровската художествена галерия „Христо Цокев“. 

„В творчеството на Владимир Левчев намирам паралел с Джон Дън, направих паралел освен с метафизичните теми и със скритата дълбока символика, като имам усещането, че авторът не търси обикновена публика, че се търси един по извисен диалог с публиката“, каза по време на представянето Нели Недева от Художествена галерия „Христо Цокев“ Габрово.

„За мен читателите на поезията не са непременно академични фигури. Важното за един текст е как въздейства емоционално“, посочи Левчев.

Пред публиката на Габрово авторът представи книгата “Смъртта и Бог” на издателство “7 лъча”, която излезе през 2022 г. Това според него е една концептуална книга, която съдържа стихотворения и есета. Стихотворенията са на черни страници, а есетата - на бели, като клавишите на пианото или деня и нощта. Текстовете са обединени от общата тема, която е развита в два жанра - поезия и проза. Есетата Владимир Левчев определя като философско-мистични.

“Рецитал край каменната маса” ( издателство “7 лъча”, 2024 г.) е книга по идея на големия актьор Руси Чанев, който е и съставител. Книгата съдържа произведения на три поколения автори - Любомир Левчев, Владимир Левчев и Боян Левчев, който прави електронна музика и рапира. Книгата има три QR кода към рецитация и музика: Руси Чанев чете стиховете на Любомир Левчев, Валентин Ганев - на Владимир Левчев, а има и QR код за песните на Боян.

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. в София в семейството на художничката Дора Бонева и писателя Любомир Левчев. Автор е на петнайсет стихосбирки, издадени в България, и на четири - издадени в Съединените щати, както и на три романа – „Крали Марко: Балканският принц”, „2084” и "Човекът и сянката", на сборника разкази "Сънувани", множество есета, статии и литературни преводи. През 2017 излиза "Любов на площада" - избрани стихотворения от последните 37 години. Издава списание „Глас” нелегално преди 10 ноември 1989. 13 години живее и работи във Вашингтон, а от 2007 г. преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград.

#поетът #владимил #левчев #представи #произведенията #рецитал #край #каменната #маса #смъртта

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете