Пианистката Йоко Нагашима ще свири със Симфониета Шумен под диригенството на Винсент Грюгер

Пианистката Йоко Нагашима ще свири със Симфониета Шумен под диригенството на Винсент Грюгер

4 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пианистката Йоко Нагашима ще свири със Симфониета Шумен под диригенството на Винсент Грюгер

Пианистката Йоко Нагашима ще бъде солистка на концерта на Симфониета Шумен под диригенството на Винсент Грюгер в зала „Проф. Венета Вичева“ на 4 юли.

Програмата на концерта включва Двадесети клавирен концерт от Моцарт, Увертюра “Създанията на Прометей” и Симфония № 8 от Бетовен. Музикалното събитие е под надслова „Музикални мостове“.

В концерта вместо виолончела от дясната страна на диригента ще бъде разположена групата на вторите цигулки. Училият история и диригентско майсторство в Германия Винсент Грюгер е решил оркестрантите да разменят местата си, като по този начин балансът на звука е възможно най-близък до този на виенските композитори от края на XVIII век, съобщиха от Симфониета – Шумен.

За БТА японската пианистка Йоко Нагашима съобщи, че досега е свирила около петнадесет пъти в България, а десет – в Шумен. Тя добави, че е свирила освен със Симфониета - Шумен и със симфоничните оркестри в Разград, Видин и Враца. Нагашима коментира, че е свирила под диригентството на аржентинеца Рамиро Аристра и Станислав Ушев. Тя подчерта, че лично е избрала в програмата да бъде изпълнен Двадесетият концерт за пиано и оркестър от Моцарт и се чувства щастлива, че ще го изсвири в Шумен.

Винсент Грюгер каза за БТА, че за първи път работи със Симфониета - Шумен и концертът ще бъде първата му изява в България. Той добави, че репетициите протичат много добре и коментира, че музикантите се справят чудесно. Диригентът каза още, че може би публиката в Източна Европа (в Румъния и България), се вълнува повече и е по-ентусиазирана от тази в Германия.

Винсент Грюгер каза, че според него класическата музика присъства добре в социалните медии, но плакатите за концерти са малко по улиците и това не позволява на възрастните хора да се информират за предстоящи концерти. За да се привлече още публика може да се включват произведения на съвременни композитори, да се правят различни програми, с нови музикални произведения, които не са свирени досега, добави той.

#пианистката #йоко #нагашима #солистка #концерта #симфониета #шумен #диригенството #винсент #грюгер

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете