Първо издание на проекта "Предизвикателството" във Велико Търново ще даде възможност за творчески кинодебют на младежи до 23 г

Първо издание на проекта "Предизвикателството" във Велико Търново ще даде възможност за творчески кинодебют на младежи до 23 г

13 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Първо издание на проекта "Предизвикателството" във Велико Търново ще даде възможност за творчески кинодебют на младежи до 23 г

Първо издание на проекта "Предизвикателството" във Велико Търново ще даде възможност на младежи до 23 години за творчески кино дебют и създаване на късометражен филм, съобщиха организаторите от "Артефакт" и "Премиерстудио". Той ще се проведе в пространството за културни и социални събития "ТаМ" в дните 21, 22 и 23 юни и в него могат да участват хора на възраст между 16 и 23 години, които искат да покажат и развият своя киноталант.

Участниците в проекта ще имат възможността да се включат безплатно в майсторски класове, водени от професионалисти в киноиндустрията, сред които Башар Рахал, Ники Илиев, Любомира Башева, Николай Мутафчиев и Кристина Верославова. Заниманията ще обхванат различни сфери като кинорежисура, продуцентство, сценарно писане, операторско и актьорско майсторство, посочват организаторите.

След майсторските класове отборите ще имат за задача за 24 часа да създадат късометражен филм по дадена тема с дължина до 10 минути. Всеки отбор, успял да приключи снимачния процес навреме, ще има възможност да представи своето произведение пред публика на официалната прожекция. Победителите, избрани от менторите, ще спечелят голямата награда от 1000 лева и ще се състезават за националната награда. За участниците са предвидени още награда за най-добър актьор, дипломи за първо, второ и трето място, както и индивидуална менторска сесия с всеки ментор за избрания от него отбор, поясняват организаторите.

Официалното откриване на "Предизвикателството" ще е на 21 юни от 17:00 ч., когато ще бъдат дадени и инструкции на отборите. Началото на майсторските класове ще е на 22 юни от 9:00 ч., като всеки от тях ще е с продължителност 45 минути. В 13:00 ч. същия ден ще бъде изтеглена темата и поставено началото на 24-часовото предизвикателство за заснемане на късометражен филм, а на 23 юни в 13:00 ч. ще бъде сложен неговия край. В 17:00 ч. ще започне прожекция на филмите, след която ще се проведе и награждаването на победителите.  

Събитието е част от Културния календар на Община Велико Търново. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, Община Велико Търново и Национален филмов център.

#първо #издание #проекта #предизвикателството #велико #търново #даде #възможност #младежи #години

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете