Парижката полиция разпръсна протестиращите пред Сорбоната срещу войната в Газа

Парижката полиция разпръсна протестиращите пред Сорбоната срещу войната в Газа

29 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Парижката полиция разпръсна протестиращите пред Сорбоната срещу войната в Газа

Парижката полиция разпръсна протестиращите днес срещу войната в Газа в двора на Сорбоната, казаха студенти, цитирани от Ройтерс.

Демонстрацията се състоя три дена след протестите в Парижкия институт за политически изследвания, следващи примера на множеството демонстрации в американски университети за прекратяване на конфликта.

"Разпънахме палатки по примера на няколко университета в САЩ. Правим всичко възможно, за да дадем гласност на случващото се в Палестина, на продължаващия геноцид в Газа", каза Луи Мазие, студент в Сорбоната. "След това нахлуха полицаи, премахнаха палатките, хванаха студенти за яката и ги влачеха земята, това не е добре. Много сме шокирани“, допълни той.

Френската телевизия Бе Еф Ем излъчи кадри, на които се вижда как полицията принуждава няколко студенти да напуснат мястото.

Полицейски източник потвърди, че органите на реда са се намесили, за да разчистят двора на Сорбоната.

"Тази акция, която продължи няколко минути, протече мирно и без инциденти“, каза източникът, който отказа да отговори на въпроси за начина, по който са били изведени студентите.

По време на мирните протести днес университетът затвори врати. Студентите скандираха "Свобода за Палестина“ и настояха образователната институция да осъди действията на Израел.

Израелската блокада на ивицата Газа продължава, като от началото на войната са били убити най-малко 34 488 палестинци, съобщиха контролираните от "Хамас" здравни власти в палестинската територия.

Тези данни не са потвърдени по независим път.

Действията на Израел са в отговор на атаката в южната част на страната на 7 октомври, при която, по израелски данни, палестинската групировка "Хамас" е убила около 1200 души и е взела 253 заложници.

#парижката #полиция #разпръсна #протестиращите #днес #срещу #войната #газа #двора #сорбоната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете