ПАП: Полският президент определи израелския посланик като "най-големия проблем" в отношенията между Варшава и Тел Авив

ПАП: Полският президент определи израелския посланик като "най-големия проблем" в отношенията между Варшава и Тел Авив

5 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


ПАП: Полският президент определи израелския посланик като "най-големия проблем" в отношенията между Варшава и Тел Авив

Президентът на Полша каза, че посланикът на Израел в страната е "най-големия проблем" на Тел Авив в отношенията му с Варшава заради изявленията, които дипломатът направи по повод смъртта на поляк в Газа, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Анджей Дуда освен това определи като „възмутителни“ коментарите, които посланик Яков Ливне направи относно израелския въздушен удар срещу хуманитарния конвой в Газа, при който бяха убити полякът и шестима други хуманитарни работници, и каза, че Израел трябва адекватно да компенсира семейството на загиналия му сънародник.

Дамян Собол, доброволец, работещ в Газа за хуманитарната организацията „Световна централна кухня“, загина заедно с шестима свои колеги в понеделник, след като конвоят, с който пътуваха, беше улучен при израелски въздушен удар.

Вчера в двучасово онлайн интервю посланик Ливне каза, че смъртта на доброволците е настъпила в резултат от трагичен инцидент, станал по време на война. Той увери, че израелските власти ще проучат причините за случая и ще информират правителствата на Полша и другите засегнати страни за своите разкрития.

В коментар за медийната изява на Ливне, Дуда днес каза: „Ще го кажа възможно най-деликатно и ще кажа следното: коментари, които не бяха твърде уместни, просто казано, бяха възмутителни... Моята оценка е, че днес посланикът е най-големият проблем за държавата Израел в отношенията с Полша, тъй като израелското правителство в Израел говори за тази трагедия по много подходящ начин, с поведение, което според мен подобава на деликатността на цялата ситуация."

"За съжаление, техният посланик в Полша не може да поддържа такава деликатност и чувствителност, което е недопустимо", добави полският президент.

Дуда каза още, че дълго време Израел не е имал пратеник във Варшава, но че Полша се е съгласила да приеме такъв, за да улесни полско-израелските отношения.

„Днес мога да кажа: посланикът прави тези отношения много трудни“, подчерта Дуда.

Президентът посочи, че се надява израелското правителство да действа по подходящ начин и да се извини на семейството на Собол и да го компенсира.

„Не се съмнявам, че Израел трябва да плати обезщетение на семейството на нашия убит гражданин“, каза той. „Това трябва да е подходящо обезщетение. И се надявам, че такова обезщетение ще бъде изплатено по честен и справедлив начин, защото е просто необходимо, независимо от причините за инцидента, дали е инцидент или друга ситуация“, добави той.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ПАП)

 

#президентът #полша #каза #посланикът #израел #страната #найголемия #проблем #тел #авив

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете