Оцелели от Холокоста призовават младите хора да упражняват правото си на глас

Оцелели от Холокоста призовават младите хора да упражняват правото си на глас

5 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Оцелели от Холокоста призовават младите хора да упражняват правото си на глас

Осмина оцелели от Холокоста отправиха в отворено писмо призива си към младите хора да гласуват в полза на демокрацията, предаде ДПА. 

"За милиони от вас изборите за Европейски парламент са първите избори в живота ви; за много от нас може да са последните", пише в писмото, публикувано днес в германската столица Берлин.

"Дайте шанс на демокрацията. Излезте и гласувайте. Нека заедно покажем, че "никога повече" не е просто фраза, а обещание. Обещание, което важи и днес. И утре. И завинаги", се казва в текста. 

Сред подписалите се са 102-годишният Георг Щефан Тролер, както и други оцелели, като например Леон Вайнтрауб, Валтер Франкенщайн, Ева Сепеш, Рут Винкелман и Маргит Корге. Писмото е подписано и от 88-годишната Ренате Арис и 81-годишната Ева Умлауф, които са преживели преследването на нацистите като деца. 

Отвореното писмо е озаглавено "Никога повече е сега". 

"Четирима от общо петима от най-близките ми роднини, родители и братовчеди бяха убити. Това е резултатът, последиците от мисленето "По-добри сме от другите" и последиците от тези радикални мисли, от пренебрежението към другите, от ксенофобията. За съжаление, това означава, че историята може да се повтори, а не трябва", казва Вайнтрауб.

Франкенщайн изтъкна, че е преживял събитията от 1932 г. и 1933 г.: "Знам, че тогава имаше подобно развитие като днес: слабо демократично правителство и партия, която събира недоволните хора“, обяснява 99-годишният мъж.

Отвореното писмо беше публикувано днес от организацията "Авас" и може да бъде подписано. Европейските избори се провеждат в целия ЕС от 6 до 9 юни.

#осмина #оцелели #холокоста #отправиха #отворено #писмо #призива #младите #хора #гласуват

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете