Орбан оправдава посещението си в Москва в изтекло писмо до лидерите на ЕС

Орбан оправдава посещението си в Москва в изтекло писмо до лидерите на ЕС

9 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Орбан оправдава посещението си в Москва в изтекло писмо до лидерите на ЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан оправда необявеното си пътуване до Русия с икономическото въздействие на войната в Украйна върху Европейския съюз, предаде ДПА, като се позова на писмо, получено в редакцията.

"Негативните икономически последици от войната са голяма тежест за ежедневието на нашите граждани и за конкурентоспособността на ЕС", казва Орбан в писмото си с дата 5 юли, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите на ЕС.

Унгарският премиер посети Москва и се срещна с руския президент Владимир Путин веднага след първото си посещение в Украйна след началото на пълномащабната руска инвазия.

ЕС гледа на Унгария като близка до Русия, а краткото обяснение на Орбан се обосновава на гледната точка на Путин за войната в Украйна и споделя нереалистично високите руски оценки за украинските жертви, отбелязва ДПА.  

Путин смята, че времето е на страната на Русия в конфликта, пише унгарският премиер и съобщава за изненадата на руския президент, че Украйна не е приела неотдавнашните предложения за прекратяване на огъня и мирни преговори.

Орбан повтаря очакванията на Путин за бързо разпадане на Украйна през следващите месеци. Това се случва въпреки спряната голяма руска офанзива при Харков и по-големите украински победи в Крим.

Руският президент постоянно свързва условията, които е определил за прекратяване на войната, с идеята, че е по-добре те да бъдат приети, преди ситуацията в Украйна да се влоши още повече.

В писмото си унгарският премиер казва на колегите си лидери от ЕС, че въз основа на разговорите му с Путин „сега има по-голям шанс“ за прекратяване на огъня и път към мирни преговори.

Той призова блока да поеме инициативата в искането за прекратяване на огъня, тъй като Вашингтон е все по-фокусиран върху предстоящите президентски избори.

„Политическото ръководство на САЩ, е ограничено поради продължаващата предизборна кампания“, отбеляза Орбан.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че властите в Москва нямат информация за съдържанието на писмото на унгарския премиер до ръководителите на ЕС.

„Не знаем какво е изпратил. Как можем да знаем?“, отговори Песков на журналистически въпроси за писмото.

#унгарският #министърпредседател #виктор #орбан #оправда #необявеното #пътуване #русия #икономическото #въздействие

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете