Опозицията в Албания е на кръстопът след решение на съда по спорен въпрос с Демократическата партия

Опозицията в Албания е на кръстопът след решение на съда по спорен въпрос с Демократическата партия

14 юни 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Опозицията в Албания е на кръстопът след решение на съда по спорен въпрос с Демократическата партия

Апелативният съд на Албания постанови, че логото на разцепилата се на две опозиционна Демократическа партия (ДП) на Албания принадлежи на бившия албански президент и премиер Сали Бериша, съобщиха албанските медии.

Двете фракции в ДП – т. нар. „официална“ фракция на Люлзим Баша и „Преосноваване“ на Сали Бериша бяха в двегодишен спор за логото и печата на Демократическата партия преди във вторник легитимното ръководството на партията да бъде финално отсъдено на Бериша. 

Заради тази вътрешна криза най-голямата опозиционна сила в Албания се яви с отделни кандидати на местните избори през май миналата година, което предизвика проблем и при регистрирането на листите от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Албания.

„Преосноваване“ на Сали Бериша се включи в опозиционната коалиция „Заедно печелим“ с „Партия на свободата“ на бившия президент Илир Мета и „Обединение за правата на човека“ (PBDNJ), докато ЦИК постанови Демократическата партия да бъде „официално“ представена от „официалната“ фракция на ДП. 

Тогавашният лидер на „официалната ДП“ Енкелейд Алибеай се противопостави на регистрацията на „Заедно печелим“, като обвини Бериша в незаконно използване на логото и символите на ДП.

За изборите през май „официалната“ фракция дори се премести в нова централа, различна от седалището на „Преосноваване“, бивш дом за цялата партия, като и на двете места се вееха едни и същи символи – сините знамена на Демократическата партия на Албания.

Вместо решението на Апелативния съд да разреши кризата в ДП обаче, то постави още повече въпроси пред основната опозиционна партия в Албания.

Основният въпрос е свързан със съдбата на самия Сали Бериша, тъй като той беше обявен от САЩ и Великобритания за персона нон грата. За такива са обявени и другите членове на семейството му.

Посолството на САЩ, които са основен съюзник на Албания, заяви днес, че позицията му да не се ангажира с лица, обявени за персона нон грата, остава непроменена.

Бериша също така беше поставен под домашен арест по обвинение в пасивна корупция в края на декември 2023 г.

Това обаче не му попречи да продължи да бъде във връзка с поддръжниците си, като изнася редовно речи с микрофон и тонколона от прозореца на жилището си в албанската столица.

Отново оттам Бериша развя знамената на Демократическата партия на Албания, след като Апелативният съд го обяви за неин лидер. Новината беше посрещната с бурни скандирания от тълпата, събрала се на улицата пред дома му.

Не толкова радушно обаче прие новината настоящият лидер на „официалната“ фракция Люлзим Баша. След решението на съда на 11 юни Баша проведе среща с представителите на своята фракция, но крилото не успя да излезе с решение какъв ход да предприеме. Баша, цитиран от Евронюз Албания, подчерта, че „демократ те прави не печатът, а принципите“ и че „битката никога не е била за печат и за стол“.

Част от албанските анализатори виждат преструктуриране на албанската опозиция чрез възможна коалиция между Сали Бериша и Илир Мета. 

Люлзим Баша обаче предупреди, че обединение на двете фракции в ДП е възможно единствено ако Бериша се дистанцира както от Еди Рама, така и от Мета.

Освен в рамките на „Заедно печелим“ в последно време Мета и Бериша обединиха сили и в протеста си срещу кмета на Тирана от редовете на социалистите Ерион Велиай.

Често задаван въпрос в албанските медии продължава да бъде и кой ще поеме ръководството на „Преосноваване“ в Демократическата партия с оглед на домашния арест на Бериша. 

За лидери бяха спрягани както поддръжници на Бериша в рамките на ръководената от него фракция, така и зет му Ямарбър Малтези, който също е разследван за корупция, и дъщеря му Аргита Малтези Бериша, която участва в протестите от декември насам.

Множеството отворени въпроси около бъдещето на Демократическата партия на Албания като най-голяма опозиционна сила вероятно ще доведат до промени в цялата опозиция преди парламентарните избори в Албания през 2025 г. 

#апелативният #съд #албания #постанови #логото #разцепилата #опозиционна #демократическа #партия #принадлежи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете