Оперната прима Соня Йончева и "Тоска" на Пучини завладяха публиката на Античния театър в Пловдив

Оперната прима Соня Йончева и "Тоска" на Пучини завладяха публиката на Античния театър в Пловдив

5 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Оперната прима Соня Йончева и "Тоска" на Пучини завладяха публиката на Античния театър в Пловдив

Оперната прима Соня Йончева отново се завърна в родния си Пловдив с бляскава концертна гала с операта “Тоска” от Джакомо Пучини. Хиляди аплодираха на Античния театър Иван Момиров, Деян Вaчkoв, Божидар Божкилов, Евгени Aрабagжueв, Борис Кучков, Hukолай Бачев, Калоян Георгиев, Оркестъра и хора на Държавна опера - Пловдив. 

Поради непредвидени обстоятелства, диригентът Доминго Хиндоян не присъства на концерта. Зад диригентския пулт бе Кръстин Настев. Галаконцертът "Тоска" е посветен на 70-годишнината от създаването на Държавна опера - Пловдив и 100 години от смъртта на Джакомо Пучини. 

Спектакълът по трагичната любовна история на Флория Тоска и Марио Каварадоси се ражда в мислите на Соня Йончева преди година, сподели певицата. Играя ролята по целия свят и нямаше как да не я споделя с вас, каза след концерта примата. 

На античната сцена Йончева връчи символично ваучер за безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на пловдивската опера през 2024 година на учениците в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" – Пловдив. За мен като кауза е много важно младите хора, както аз съм имала привилегията, да бъдат в залата и да се учат от прекрасните музиканти от пловдивската опера, каза примата. Посланието й към бъдещите музиканти и артисти на Пловдив бе: "Вие и културата сте бъдещето". Инициативата е съвместна с ръководството на Опера Пловдив.

Йончева поздрави първата цигулка на Пловдивската Опера Виеслав Новак, за който след повече от 40 години на сцената, концертът "Тоска" бе последният в кариерата му. Капелмайсторът излиза в пенсия. Примата отправи пожелания и към учителя си Гаро Балтаян, който тази година отбелязва 90-годишнината си.

#оперната #прима #соня #йончева #отново #завърна #родния #пловдив #бляскава #концертна

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете