Официално бе открита Седмица на традиционните занаяти в Регионален етнографски музей – Пловдив

Официално бе открита Седмица на традиционните занаяти в Регионален етнографски музей – Пловдив

25 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Официално бе открита Седмица на традиционните занаяти в Регионален етнографски музей – Пловдив

Шестнадесетата Седмица на традиционните занаяти беше официално открита днес в Регионален етнографски музей – Пловдив. Тя ще продължи до 30 юни и ще представи работата на майстори-занаятчии с дългогодишен опит в своята сфера. 

Откриването стартира с танцово изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл "Иглика". 

Някои от занаятите, които посетителите ще могат да видят, са изработване на различни изделия от плъст, везба, тъкани, направа на свещи и кошници, писане на великденски яйца, направа на глинени изделия. Желаещите ще могат да наблюдават работата на майсторите-занаятчии и дори да се включат в процеса. Присъстващите имат възможност да участват в направата на глинени чаши или чинии на грънчарското колело, да видят как ножари и ковачи превръщат парче метал в оръдие на труда или да разгледат работата на големия брой бижутери.

"При нас стана традиция в последната седмица на месец юни да провеждаме Седмица на занаятите. От 2007 година насам не сме пропускали, с изключение на 2020 и 2021 година, по обективни причини. Това е 16-то издание на фестивала, който се утвърди, стана интересен на хората, а в двора на музея вече няма място за всички, които искат да демонстрират занаятите си", каза Ангел Янков, директор на РЕМ - Пловдив.

Няколко думи по случай официалното откриване на Седмицата на занаятите каза и заместник-кметът по култура Пламен Панов. "Занаятите, благодарение на Пловдив в никакъв случай няма да умрат. Напротив. Има защо да се гордеем и една от причините е, че ние тук сме затворили цикъла. Имаме много добре работеща занаятчийска камара, която работи добре с Община Пловдив, поддържаме Улица на занаятите, имаме един изключителен Етнографски музей, който е един от малкото в България, които се разрастват. Всички ние работим за тази кауза, да подкрепяме майсторите, да показваме тяхната дейност, а те от своя страна да правят това, което правят най-добре - а именно да опазят паметта и да предават на следващите поколения магията на нашите занаяти. Огромна благодарност към директора на музея и неговия екип за това, че толкова време поддържат Седмицата на занаятите. Благодарности към Регионалния център на ЮНЕСКО, че винаги са ни подкрепяли, както и на всички майстори", допълни Пламен Панов. 

На официалното откриване присъстваха още областният управител на град Пловдив, инж. Илия Зюмбилев и доктор Ирена Тодорова от Регионален център на ЮНЕСКО - София. 

Седмицата на занаятите тази година започна на Еньовден – празник, който е свързан с билките и лечението. Акцентът ще падне върху занаята плъстене. Поради тази причина тази вечер ще бъде открита и национална изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия. В експозицията ще вземат участие шест музейни институции. 

#шестнадесетата #седмица #традиционните #занаяти #официално #открита #днес #регионален #етнографски #музей

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете